Nezaměstnanost v eurozóně rekordně stoupá, nejvyšší je ve Španělsku

Nezaměstnanost v Evropě trvale stoupá, dokazuje zpráva, kterou dnes zveřejnila statistická agentura Eurostat. V prosinci dosáhla nezaměstnanost ve státech eurozóny nejvyšší úrovně od zavedení eura – přiblížila se k deseti a půl procentu. V celé Evropské unii je pak bez práce asi 24 milionů lidí v produktivním věku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce

Úřad práce | Foto: Filip Jandourek

Z porovnání údajů s předchozím rokem vyplývá, že loni ztratilo v celé sedmadvacítce práci přes 900 tisíc osob. Největší nezaměstnanost je ve Španělsku, kde dosahuje skoro 23 procent. Tam je také největší problém s nezaměstnaností mladých lidí. Práci ve Španělsku bezúspěšně hledá skoro polovina mladých do 25 let.

Nejnižší míru nezaměstnanosti si uchovávají Rakousko, Nizozemsko a Lucembursko, kde se pohybuje kolem čtyř až pěti procent. V Česku se podle Eurostatu drží míra nezaměstnanosti pod celounijním průměrem. Práci zde hledá necelých sedm procent obyvatel.

O kriticky vysoké nezaměstnanosti především mezi mladými jednali na včerejším summitu také evropští lídři. Předseda Evropské komise José Barosso je vybídl, aby zavedli ve svých zemích opatření, která povedou k vytvoření nových pracovních míst.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Prokop ze společnosti Nextfinance se vyjadřuje k rostoucí nezaměstnanosti v Evropské unii

Počet nezaměstnaných v eurozóně dosáhl šestnácti a půl milionu osob. Příčinou je podle Martina Prokopa ze společnosti Nextfinance dluhová krize, která žene řadu zemí eurozóny do recese, což vytváří tlaky na růst nezaměstnanosti.

„Problémem může být i například málo flexibilní pracovní trh, kdy jednotlivé společnosti nemohou dostatečně rychle nabírat či propouštět nové zaměstnance. Ale když se podíváme na dnešní ekonomický výhled, tak ta rizika jsou ohromná, přímo astronomická a v takovém případě podnikatel nebude najímat nové pracovní síly, ale bude je spíše propouštět, aby si vytvářel nějakou rezervu v případě, že mu někdy v budoucnu klesne výrazně poptávka po jeho produktech či službách,“ říká Prokop.

Nezaměstnanost v Evropské unii pak podle něj letos i v příštím roce dále poroste. Snížit nezaměstnanost bez obnovy hospodářského růstu ale není možné, dodává Prokop.

Krize se prý blíží i do Česka

„Celá eurozóna se nyní pohybuje v nějaké dluhové agónii, která tlačí jednak na veřejný sektor, aby neustále šetřil. A jak šetří – právě propouští pracovníky veřejného sektoru. Tím, jak propouští pracovníky veřejného sektoru, tak roste právě ta míra nezaměstnanosti a domácnosti méně spoří a méně utrácí také stát. Domácí poptávka v jednotlivých státech upadá, což je vlastně takový už dlouhodobější trend. A zde vlastně klesá právě neustále poptávka po produktech ostatního korporátního sektoru, který musí také navázat propouštěním,“ vysvětluje.

Evropská unie prostřednictvím svých programů podporuje začínající podnikatele, ani to ale není podle Prokopa řešením. Nezaměstnaní si tak sice mohou založit společnost a postavit se na vlastní nohy, nemají ale jistotu poptávky.

„Nezaměstnaní už mají takovou tu skepsi ohledně budoucího vývoje a bojí se, že nějakým podnikáním by se mohli dostat ještě do větších problémů. Například vezmou si úvěr, který v budoucnu nesplatí, a dostanou se do nějaké dluhové pasti,“ uvažuje.

Nezaměstnanost v České republice je podstatně nižší. Zatím totiž nemáme takové ekonomické problémy jako země eurozóny, říká Prokop.

„Nicméně ty problémy se k nám velice rychle dostanou tím, jak jsme propojeni se západní Evropou, kam směřuje velká část exportu. A česká ekonomika je právě založená na exportu,“ dodává.

Už se prý objevují první známky toho, že potíže eurozóny pronikají do české ekonomiky. Ta bude ráda, když se letos vyhne hlubší recesi, uzavírá Prokop.

Pavel Novák, Naďa Bělovská, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme