Nezaměstnanost v Evropě se za červen nezvýšila. Zlepšení ale odborník neočekává

Nezaměstnanost v Evropě v červnu stagnovala. Podle údajů Eurostatu nemělo minulý měsíc práci 11,2 procenta obyvatel eurozóny, tedy stejně jako v květnu. Beze změny zůstala také čísla z celé Evropské unie, kde tvoří nezaměstnaní 10,4 procenta populace. Nejhůře postižené nezaměstnaností je Španělsko, práci tam hledá téměř každý čtvrtý, následované Řeckem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nezaměstnaní Španělé čekají před úřadem práce

Nezaměstnaní Španělé čekají před úřadem práce | Zdroj: Reuters

Trh práce v nejhůře postižených zemích ale zatím nevykazuje žádné lepšící se tendence, upozorňuje analytik finančních trhů ze společnosti Next Finance Martin Prokop. Počet nezaměstnaných ve Španělsku a v Řecku naopak stále stoupá.

S nezaměstnaností se v Evropě potýkají především mladí, kteří nemají dostatek příležitostí uplatnit se na trhu práce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik finančních trhů ze společnosti Next Finance Martin Prokop přiblížil aktuální vývoj nezaměstnanosti v Evropě

„Z pohledu korporátního sektoru nemají mnoho zkušeností. A protože nezaměstnanost v eurozóně je vysoká, firmy, když už někoho nabírají, nabírají někoho zkušenějšího. Protože nyní je z čeho si vybírat,“ vysvětluje Prokop.

Dodává ovšem, že problémy s hledáním práce mají i lidé v předdůchodovém věku. Neschází jim sice zkušenosti, zato se vyznačují nížší produktivitou. Nejsnáze tedy podle Prokopa nacházejí uplatnění lidé mezi 30 a 40 lety.

Mezinárodní organizace práce navrhuje vytvoření systému garance práce pro mladé, Prokop je ale k nejrůznějším zárukám skeptický. „Jediným faktorem, který může mít pozitivní dopady na trh práce, je, aby jednotlivé státy vytvářely dobré podmínky pro podnikání,“ myslí si.

Španělé míří do zahraničí

Mladí lidé mezi 16 a 24 jsou nejvíce postiženou skupinou zejména ve Španělsku, bez práce je 53 procent z nich. Zatímco někteří se snaží využít nepříznivého období a rozšiřují si kvalifikaci, část této generace zcela rezignovala a ani nestuduje, ani nepracuje.

Poslední – a stále větší – skupina nezaměstnaných mladých Španělů odchází za prací do zahraničí. Nejvíce jich míří do Německa a do Británie, což mají společné s mladými Řeky. Oblíbeným cílem je i Latinská Amerika, zejména Argentina a Brazílie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovnice ve Španělsku Lubica Zlochová přiblížila problémy mladých sehnat práci

Doma se mladí Španělé spokojí s jakýmkoli zaměstnáním, a to i za nevýhodných podmínek. V létě se nabízejí sezonní práce v zemědělství, není ale výjimkou, že vysokoškolsky vzdělaní lidé pracují jako číšníci, prodavači nebo uklízečky.

Mnozí absolventi v životopisech studium raději zamlčují, protože na nižší posty a pozice ve službách jsou překvalifikovaní a zaměstnavatelé je nechtějí přijímat.

Situaci nezaměstnaným většinou alespoň částečně ulehčuje pomoc rodiny, zato systém státních podpor přestává stačit. Neuspokojivý stav na trhu práce je způsoben hlavně nízkou konkurenceschopností španělské ekonomiky, říká Prokop.

„Dalším problémem je, že dříve bylo ve Španělsku hodně lidí zaměstnáno ve stavebním sektoru. Ve Španělsku vznikla ohromná stavební horečka, všichni začali investovat do nemovitostí, ale poté, co praskla ta nemovitostní bublina, spousta stavebních, ale i finančních institucí musela propouštět,“ dodává s tím, že dané sektory se potýkají s velkými ztrátami i nadále.

Ľubica Zlochová, Tomáš Pavlíček, Barbora Kreuzerová, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme