Nezaměstnanost v květnu klesla na 8,6 procenta

Počet lidí bez práce se v květnu podle očekávání snížil na 8,6 procenta. O měsíc dříve zaměstnání hledalo 8,9 procenta práceschopného obyvatelstva. Oznámilo to ministerstvo práce a sociálních věcí s tím, že nezaměstnanost klesá už od začátku letošního roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dělník

dělník | Foto: Jan Rosenauer

Úřady v květnu evidovaly 494.576 uchazečů o práci, což je téměř o 18.000 méně než v dubnu. "Ve všech okresech České republiky se snížil počet evidovaných uchazečů o zaměstnání a meziroční rozdíly se zvyšují," uvedla mluvčí ministerstva Kateřina Beránková.

V průběhu května se na úřadech práce nově zaevidovalo 44.988 osob, což je o 2423 nově evidovaných uchazečů méně než v předchozím měsíci. Lepšímu uplatnění lidí na trhu práce podle ministerstva přispívá začátek sezónních prací ve stavebnictví, lesnictví a odvětví služeb a obchodu.

Nezaměstnanost se zlepšila i proti loňskému květnu, kdy činila 8,8 procenta. Z celkového počtu uchazečů o zaměstnání je 463.196 lidí schopno okamžitě nastoupit do práce. Nebrání jim tedy například pracovní neschopnost, či výkon trestu.

Již tradičně nejhůře práci hledají lidé na Mostecku (21,8 procenta), Karviné (18,8) a Chomutovsku (16). Nejméně nezaměstnaných registrují v okresech Praha-západ (2,4), Praha-východ (3) a hlavním městě Praha (3,3). V celorepublikovém průměru je bez práce 10,3 procenta žen a 7,3 procenta mužů.

Podle původní metodiky, kterou úřad používal do loňského července, by činila míra registrované nezaměstnanosti ke konci května 9,4 procenta oproti dubnovým 9,8 procenta.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme