Nezaměstnanost v listopadu stoupla na 8 procent

Počet lidí bez práce se v listopadu mírně zvýšil. Míra nezaměstnanosti vzrostla podle očekávání o jednu desetinu na 8 procent. Uchazečů o práci je tak přes 476 tisíc, počet volných pracovních míst naopak klesl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce. Ilustrační foto.

Úřad práce. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Za negativním vývojem na trhu práce je konec sezonních prací, firmy jsou také opatrné v přijímání nových zaměstnanců a vyčkávají na další vývoj ekonomiky. Přesto je přírůstek nezaměstnaných v listopadu nejnižší za poslední 3 roky.

Přehrát

00:00 / 00:00

SSD Nezamestnanost Sobisek.mp3

Podle analytika UniCredit bank Pavla Sobíška se tak situace na trhu práce zatím výrazně nezhoršuje.

„Listopadové údaje z trhu práce jsou dalším znamením, že se česká ekonomika zatím nedostala do volného pádu, který by byl srovnatelný s rokem 2008. Ten přírůstek během listopadu v počtu nezaměstnaných o necelých 6000 je nižší než v kterémkoliv z posledních tří let,“ uvedl Sobíšek pro Radiožurnál.

„Podniky masově nesnižují své stavy a vyčkávají, jak se poptávková situace vyvine,“ doplnil analytik.

ČTĚTE TAKÉ: V některých regionech roste strach ze ztráty zaměstnání

Ke konci roku počet lidí bez práce podle něj stoupne na 8,5 procenta. „Což bude méně než koncové míry předchozích dvou let,“ dodal odborník.

Výrazný nárůst nezaměstnanosti je očekáván také v příštím roce. Jedním z nejvíce postižených odvětví bude podle Sobíška stavebnictví.

Nejvýraznější propad čeká stavebnictví, ostatní odvětví jsou na tom lépe

"Doufám, že ostatní odvětví na tom tak špatně nejsou," říká expert. Přesto je podle něj výhled pro příští rok těžké odhadnout.

"Záleží na tom, jestli podniky, které teď pociťují určité výpadky v zakázkách, budou schopny tyto výpadky nahradit ještě během prvních měsíců příštího roku nebo přijde hlubší propad. To si myslím, že zatím nelze předpovědět," uvedl Sobíšek ve Stalo se dnes Radiožurnálu.

Jednou z metod udržení nízké nezaměstnanosti je vládní embargo na zvyšování minimální mzdy, proti kterému se staví opoziční ČSSD i odbory.

Podle Sobíška by zvýšení minimální mzdy opravdu mohlo způsobit další zvýšení nezaměstnanosti. Firmy totiž často vyplácí zaměstnancům vedle mzdy také nezdaněné peníze v hotovosti. Zvýšení minimálního platu by potom způsobilo vyšší náklady podniku, který by mohl pracovní pozici zrušit úplně.

Vývoj nezaměstnanosti v Česku 11/10 - 11/11

Tomáš Medek, Pavel Cyprich, mta, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme