Nezaměstnanost v loňském 4. čtvrtletí stoupla na 7,3 procenta

Česko na konci loňského roku zažilo největší meziroční pokles zaměstnanosti od roku 1999. Potvrzují to výsledky šetření Českého statistického úřadu. Podle nich se počet lidí, kteří mají práci, v posledním čtvrtletí meziročně snížil o více než 106.000.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce. Ilustrační foto.

Úřad práce. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Obecná míra nezaměstnanosti tak podle definice Mezinárodní organizace práce v porovnání s rokem 2008 narostla o bezmála tři procentní body na 7,3 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější údaje o nezaměstnanosti okomentoval pro Rádio Česko analytik KB Jan Vejmělek

Jak ve vysílání Rádia Česko uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek, nezaměstnanost zůstává vysoká, i když ekonomika ve světě i v Česku roste. Trh práce totiž tradičně reaguje na vývoj ekonomiky s prodlením.

Zlepšení se podle Vejmělka dá očekávat až v roce 2011. "V letošním roce zlepšení neuvidíme, přestože České republika i eurozóna vykáží určitý hospodářský růst, který ale nebude dostatečný, aby vytvářel dostatek nových pracovních míst. V lepším případě uvidíme stabilizaci," domnívá se analytik.

Vysoká nezaměstnanost brzdí růst ekonomik

Ve hře jsou však i další faktory, které drží nezaměstnanost vysoko. "Pokud jde o Evropu, tak jsou to strukturální problémy, nepružný trh práce. Propouštění bylo rozloženo v čase, nebylo nijak agresivní, ale na druhou stranu ani nabírání nových lidí nebude tak výrazné," vysvětlil Vejmělek.

Vysoký počet lidí bez práce podle něj bude dál brzdit nastartované hospodářské oživení. Vejmělek odhaduje, že by to mohlo být až o půl procentního bodu.

"Vysoká nezaměstnanost znamená slabou spotřebitelskou poptávku a následně i nižší investiční aktivitu. Navíc nepříznivá situace na trhu práce se dále negativně projevuje i ve státních financích. Klesají příjmy a naopak se zvyšují nároky na výdaje," dodal analytik.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme