Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji

Málo volných míst a čím dál více lidí na úřadu práce. Tak vypadá konec roku v Moravskoslezském kraji. Pracovní trh v této části republiky ovlivňuje především průmysl. A právě ten jasně ukazuje, že dobře asi nebude. Příkladem je strach o práci u jednoho z největších zaměstnavatelů - společnosti ArcelorMittal Ostrava.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce (ilustr. obr.)

Práce (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Když se neplní závazky, člověk se octne na ulici. Mám strach, i když nemám dluhy. Pár roků před důchodem vás nikdo nezaměstná, když zjistí, kolik máte roků,“ posteskl si jeden z ostravských hutníků.

Firma už oznámila, že se začátkem příštího roku zbaví 600 lidí výměnou za vysoké odstupné.

Kdo bude na seznamu, to je zatím velký otazník a velká nejistota pro všechny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Knitl shrnuje vývoj nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji v roce 2011

„Je to nepříjemné a hodně stresující,“ svěřuje se další z hutníků. „Nikdo neví, co se bude dít. Víceméně se to tutlá,“ přizvukuje jiný.

Co je to obava z propouštění, to dobře vědí i ve společnosti ŽDB v Bohumíně, která se zřejmě rozdrobí na menší části.

Po dlouhých měsících napětí je třeba dívat se na to z té lepší stránky, dodává Josef Středula z odborového svazu KOVO:

„Pro nás je důležité to, že firma nemá zájem o žádné revoluční změny a už vůbec ne v oblasti zaměstnanosti. Co se toho týká, tak je nastolen tolik důležitý klid.“

Bruntálsko vybočuje

Ve většině koutů Moravskoslezského kraje je právě stabilita průmyslu alfou a omegou zaměstnanosti. A tím pádem i nezaměstnanosti.

„Nezaměstnanost se postupně snižovala a mírně rostl počet volných pracovních míst. Od léta tempo zlepšování zpomalilo. Počet nezaměstnaných se pohyboval nad 70 tisíci a docházelo k omezování poptávky po nových zaměstnancích,“ potvrzuje Vladana Piskořová z krajské pobočky úřadu práce v Ostravě, že míra nezaměstnanosti byla letos tak trochu jako na houpačce.

Na konci listopadu byla míra nezaměstnanosti na severovýchodě republiky 10,5 procenta.

Ostravský ArcelorMittal | Foto: ČTK

Pro srovnání: za posledních deset let bylo nejhůře v roce 2003 - míra nezaměstnanosti dosahovala 17 procent.

A naopak nejlepší čísla přinesl rok 2008, ani ne 8,5 procenta.

Snad jedinou výjimkou v rámci Moravskoslezského kraje je Bruntálsko, kde vše stojí a padá ani ne tak na průmyslu, jako na práci v lese a zemědělství.

Slezské Pavlovice, Hlinka, Jiříkov - v těchto obcích překročila míra nezaměstnanosti 30 procent. Radovan Burkovič, prezident Asociace pracovních agentur, se na další rok moc netěší:

„Pracovní trh se dostal do situace, kdy čím dál tím víc se hovoří o tom, že se bude propouštět, spíše méně vyrábět, spíše méně prodávat. Dokonce že se bude zeštíhlovat i státní správa. Ohrožená pracovní místa – jak to tak vypadá – budou napříč pracovním trhem.“

Ostravská část úřadu práce ještě nemá přesné odhady pro příští rok. Pro křivku nezaměstnanosti na celém Ostravsku to ovšem nějak zvlášť pozitivně rozhodně nevypadá.

ZPĚT NA ROK V EKONOMICE 2011

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme