Nezaměstnanost v Polsku klesá devět měsíců za sebou, bez práce je kolem 11 procent lidí

V Polsku ubývá nezaměstnaných už devět měsíců za sebou. Práci nemá okolo 11 procent lidí. Ve srovnání se sousedním Německem nebo Českem je to hodně. Pro Polsko to jsou ale nejlepší údaje za posledních šest let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělník, řemeslník, práce, stavba, práce (ilustrační foto)

Dělník, řemeslník, práce, stavba, práce (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Počet nezaměstnaných klesl v Polsku za posledních devět měsíců o skoro půl milionu. Vyplývá to z nových údajů ministerstva práce a sociálních věcí. To zdůrazňuje, že na jaře spustilo nový systém podpory pracovních míst.

Ekonomové ale vysvětlují klesající nezaměstnanost větší poptávkou po pracovní síle v mnoha sektorech, mimo jiné v průmyslu a ve školství. Polská ekonomika by letos podle prognózy centrální banky měla růst o 3,2 procenta.

Pro srovnání nezaměstnanost v České republice v říjnu klesla na 7,1 procenta. Ke snižování pomohlo postupné oživování ekonomiky i vyšší počet volných pracovních míst. V Německu se míra nezaměstnanosti pohybuje okolo 7 procent.

Vít Pohanka, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme