Nezaměstnanost v prosinci vzrostla na 6,2 procenta, bez práce bylo 453 tisíc lidí

Nezaměstnanost v Česku dosáhla loni v prosinci 6,2 procenta. Uvedl to Úřad práce. Výsledek je o tři desetiny horší než v listopadu, ovšem o 1,3 procenta lepší než v prosinci o rok dřív. Za meziměsíční nárůst počtu nezaměstnaných může podle analytiků hlavně postupné ukončování sezonních prací. Výsledek je jeden z nejlepších v Evropě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce v Ústí nad Labem

Úřad práce v Ústí nad Labem | Foto: Gabriela Hauptvogelová | Zdroj: Český rozhlas

Celkově bylo v České republice v prosinci bez práce 453 118 lidí.

Na procenta na tom byla nejlépe Praha, kde nezaměstnanost činila 4,2 procenta, nejhůře na tom byl Ústecký kraj s 8,9 procenta.

Co se týká okresů, tam jsou rozdíly větší. Zatímco na Praze-východ a v okrese Rychnov nad Kněžnou je nezaměstnaných dokonce pod tři procenta, pět okresů je naopak nad deseti procenty. Nejhůř je na tom ve statistice Bruntál, následují Most, Karviná, Ústí nad Labem a Ostrava-město.

Meziročně se čísla o nezaměstnanosti zlepšují a příznivější jsou i čísla o počtu volných pracovních míst.

Třeba v prosinci 2013 činila nezaměstnanost 8,2 procenta a volných míst bylo zhruba 35 tisíc, v prosinci 2014 bylo bez práce 7,5 procenta lidí a volných míst zhruba 59 tisíc, a loni v prosinci tedy 6,2 procenta nezaměstnaných a necelých 103 tisíc volných míst.

Růst ekonomiky

Za poměrně příznivé statistiky o nezaměstnaných může růst ekonomiky.

„To hospodářské oživení loni bylo natolik silné, že se promítalo a stále ještě promítá a bude promítat na trhu práce. Kromě statistik, jako je podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu nebo míry nezaměstnanosti je důležité upozornit také na to, že máme rekordně vysokou míru zaměstnanosti v České republice, rekordně vysokou zaměstnanost v absolutním vyjádření a také vysokou míru ekonomické aktivity,“ poznamenal analytik společnosti Deloitte David Marek.

Svou roli sehrálo i počasí. Zima totiž obvykle zvedne podíl nezaměstnaných zhruba o půl procenta – loni i letos byla mírná.

Většina odhadů – centrální banky, ministerstva financí či různých bank – předpokládá, že ekonomický růst bude pokračovat i v letošním roce, byť může trochu zpomalit. Domácnosti budou stále utrácet, mohl by pokračovat růst stavebnictví, průmyslové výroby i služeb.

Některé profese však budou naopak ohroženější. Třeba horníci – protože těžba nerostných surovin dlouhodobě stagnuje kvůli nízkým cenám.

Nezaměstnanost v Česku loni v prosinci stoupla na 6, 2 procenta | Foto: ČTK

Míra nezaměstnanosti v regionech v prosinci 2015 | Foto: ČTK

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme