Nezaměstnanost v Řecku vzrostla na nový rekord, na 21,8 procenta

Řecká nezaměstnanost je na novém maximu. V lednu vzrostla na 21,8 procenta. Oproti prosincovým číslům se tak počet nezaměstnaných Řeků zvýšil o 0,6 procenta. Špatné zprávy dnes přicházejí také z Itálie, které se nepodařilo při úpisech dluhopisů prodat pokladniční poukázky v plánovaném rozsahu. Důvod k mírné radosti představuje pouze zlepšení průmyslové výroby v Evropské unii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecká krize

Řecká krize | Foto: Thanassis Stavrakis | Zdroj: ČTK

Řecká nezaměstnanost představuje téměř dvojnásobek běžné míry nezaměstnanosti v Evropské unii a stále stoupá. Podle investičního bankéře Ondřeje Jonáše jde o fenomén, který je zřetelný všude na jihu Evropy.

„Je to fenomén, který potvrzuje námitku, že jen utahování opasků, jen fiskální opatření nestačí. A že je třeba hluboké strukturální reformy tak, aby tyto ekonomiky získaly nějakou konkurenceschopnost a vyšší produktivitu. Obávám se, že to v nejbližší době nebude lepší a možná se to ještě zhorší,“ řekl na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rekordní nezaměstnanost v Řecku i Španělsku jsme na Rádiu Česko rozebrali s investičním bankéřem Ondřejem Jonášem.

Podle bankéře lez nyní obecně říci, že se eurokrize probouzí po zimě, kdy se zdálo, že byl určitý klid. „Zvláště poté, co před Vánocemi Evropská centrální banka poskytla velice laciné peníze evropským bankám včetně těch řeckých. Tyto pak za peníze, které získaly za jednoprocentní sazbu, investovaly do svých vládních dluhopisů, kde je výnosnost téměř šestiprocentní,“ vysvětlil.

Nyní se ale podle něj ukazuje, že tím evropské banky odlákaly zahraniční investory. „A právě ta velice špatná aukce dnešních italských dluhopisů ukazuje, že jak Itálie, tak i Španělsko se vracejí do situace, kde financovat jejich dluh bude stále větší zátěž pro jejich rozpočet,“ přiblížil.

Španělsko má navíc nejvyšší nezaměstnanost v Evropě. Ta se v únoru vyšplhala na 23,6 procenta. Podle bankéře je na tom ještě smutnější skutečnost, že v některých oblastech Španělska dosahuje nezaměstnanost ve skupině lidí mezi 25 až 35 lety, až 50 procent. A podobné je to i v Řecku.

„Často v těchto zemích sociální opatření na ochranu zaměstnání dělí lidi na insidery, kteří ochranu svých velice dobře placených zaměstnání mají, a outsidery, tedy právě mladé lidi, kteří mají problém získat trvalé zaměstnání a jsou vlastně vyřazeni. To je pro ně demoralizující a pro celou společnost zhoubné,“ uvedl.

Barbora Kreuzerová, bre, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme