Nezaměstnanost v říjnu klesla

Tempo růstu průmyslové výroby se výrazně zpomalilo. V září ve srovnání s loňským rokem se průmyslová produkce zvýšila jen o 1,1 procenta. Zpomalil se i růst inflace. Minulý měsíc podle statistického úřadu vzrostly spotřebitelské ceny o 4,4 procenta. Zářijová inflace byla o 3 desetiny procenta vyšší. Nezaměstnanost v říjnu klesla o jednu desetinu procenta a úřady v současnosti registrují 8,4 procenta lidí bez práce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Tempo růstu průmyslové produkce výrazně zpomalilo. V září se průmyslová výroba meziročně zvýšila o 1,1 procenta po srpnovém růstu o tři procenta. Produktivita práce vzrostla proti loňskému září o 1,8 procenta. Za nepříjemné překvapení označil snížené tempo růstu průmyslové produkce Josef Kovalovský z Československé obchodní banky. "Očekávalo se, že dynamika v září nebude nijak vysoká, protože tento měsíc měl o jeden pracovní den méně a také snížení dynamiky exportu signalizovalo, že i naše ekonomika přeci jenom zpomaluje. Projevuje se v tom pokles ekonomické výkonnosti na hlavním trhu České republiky, tedy v zemích eurozóny."

Tempo růstu inflace stále klesá. Spotřebitelské ceny v říjnu zpomalily meziroční růst ze zářijových 4,7 procenta na 4,4 procenta. V meziměsíčním srovnání ceny stagnovaly. Ekonomové očekávají, že by tento proces měl pokračovat i v dalších měsících. Říjnový index spotřebitelských cen ovlivnily podle Josefa Kovalovského z Československé obchodní banky zejména klesající ceny pohonných hmot a rekreací. "Pokud jde o další položky, trochu překvapivý byl pokles cen potravin, protože údaje ze statistického úřadu indikovaly nárůst cen mléka, brambor a některých druhů masa."

Průměrná měsíční nominální mzda v průmyslu v září meziročně vzrostla na téměř 13 800 korun. Podle Heleny Horské by se pokles průmyslové produkce mohl promítnout do zvýšení míry nezaměstnanosti. "Snižování průmyslové produkce souvisí především s oslabováním růstu globální ekonomiky. Proto lze očekávat i stále pokračující pokles průmyslové produkce a nelze vyloučit, že v příštích měsících v meziročním srovnání uvidíme pokles objemu průmyslové produkce v České republice."

V říjnu ale nezaměstnaných ubylo. Míra registrované nezaměstnanosti mírně klesla na 8,4 procenta, když v předchozích třech měsících byla 8,5 procenta. Proti loňskému říjnu nezaměstnanost klesla rovněž o 0,1 procentního bodu. Úřady práce ke konci října evidovaly přes 437 tisíc uchazečů o práci. Podle Horské se nezaměstnanost vyvíjí zcela podle očekávání. "Velmi pozitivní zprávou především pro obyvatelstvo je to, že klesá počet nezaměstnaných čerstvých uchazečů ze škol. Co je mírně negativní zprávou, je, že klesá počet volných pracovních míst v meziročním srovnání. Podle našich předpokladů lze očekávat spíše negativní vývoj nezaměstnanosti v dalších měsících tím, jak se ukázala průmyslová produkce, která snížila dynamiku růstu."

Markéta Kaclová, Bohumír Mazáč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme