Nezaměstnanost v říjnu vzrostla na 8,5 procenta, ubylo volných míst

Lidí bez práce je v Česku více. Nezaměstnanost v říjnu vzrostla oproti září o desetinu na 8,5 procenta, ubylo také volných míst.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce (ilustrační foto)

Úřad práce (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Uchazečů o zaměstnání, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání, bylo podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí na konci října téměř 482 tisíc.

Volných pracovních míst úřady práce koncem října evidovaly necelých 41 tisíc. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 12,2 uchazeče, z toho nejvíce v okresech Jeseník, Chomutov, Bruntál, Šumperk a Teplice.

Vyšší počet lidí bez práce je poměrně překvapivý, protože v říjnu obvykle nezaměstnanost klesá, nebo alespoň neroste. Letos to tak ale poprvé od roku 1998 nebylo.

Podniky jsou hodně opatrné a nezaměstnávají nové pracovníky. Bojí se recese a ta se také postupně projevuje. Zatím nenastalo žádné masivní propouštění, ale volných pracovních míst je zkrátka méně.

Nezaměstnanost meziměsíčně stoupla v 53 okresech. Největší nárůst statistici zaznamenali v okresech Jindřichův Hradec, Rokycany, Vsetín a Plzeň-město.

Poprvé nová metodika výpočtu

Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes použilo pro vyjádření míry nezaměstnanosti poprvé nový ukazatel. Původní registrovanou míru nezaměstnanosti nahradil takzvaný Podíl nezaměstnaných osob. Ten vyjadřuje podíl nezaměstnaných ze všech obyvatel republiky ve věku 15 až 64 let.

Dříve používaná míra nezaměstnanosti poměřovala uchazeče o zaměstnání pouze k ekonomicky aktivním lidem. Do konce roku bude ministerstvo zveřejňovat oba tyto ukazatele, od ledna 2013 přejde na zveřejňování údajů pouze podle nového výpočtu.

Na jeho změně se ministerstvo dohodlo s Českým statistickým úřadem. Bylo to potřeba, protože každý úřad používal jinou metodu výpočtu a výsledná čísla se lišila. Teď budou obě instituce používat stejný způsob, který mimochodem slouží i k mezinárodním srovnáním.

Nezaměstnanost v Česku - říjen 2012 | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová, Tereza Janouškovcová Bartůňková, mta, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme