Nezaměstnanost v srpnu zůstala na 6,4 procenta

Nezaměstnanost v Česku v srpnu zůstala na červencových 6,4 procenta. Loni v srpnu přitom dosahovala míra nezaměstnanost osmi procent. Na rekordní hodnotu podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí vystoupal počet volných pracovních míst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce v Ostravě

Úřad práce v Ostravě | Foto: F. Tichý

Celkový počet lidí bez práce klesl proti předchozímu měsíci o 3849 na 372.759. Počet míst, které úřady nabízely, naproti tomu vzrostl o téměř 9500 na 133.407. Na jedno volné místo tak připadalo 2,8 uchazeče.

Analytici tento vývoj předpokládali. Podle Aleše Michla Raiffeisenbank začne nezaměstnanost klesat až od září. "Když se podíváme na celý rok, tak vývoj je velice pozitivní. Nezaměstnanost jde postupně dolů a myslím, že na konci podzimu již budeme pod šesti procenty, a to proto, že čerství absolventi škol již najdou uplatnění na trhu práce," uvedl Michl.

Nejvyšší nezaměstnanost hlásilo v srpnu tradičně Mostecko, kde dosáhla 17 procent. Na druhém místě je Karvinsko s 14,7 procenta a Teplicko s 12,2 procenta nezaměstnaných. Naopak nejlépe je na tom Praha-západ s 1,8 procenta a sousední Praha-východ s rovnými dvěma procenty.

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme