Nezaměstnanost v srpnu zvyšovali absolventi, snižoval ji růst ekonomiky i veřejné práce

Úřady práce se v srpnu potýkaly s přívalem absolventů škol. Míra nezaměstnanosti tak podle některých analytiků mírně stoupla z červencových 8,2 procent. Přesné údaje dnes oznámí ministerstvo práce a sociálních věcí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé na úřadu práce (ilustrační foto)

Lidé na úřadu práce (ilustrační foto) | Foto: Archiv ČRo

„Působily tady dvě protichůdné tendence. Jednak pokračuje mírné oživování tempa růstu české ekonomiky. Růst se zpomaluje, ale nemizí, což by mělo být kladně vidět na nezaměstnanosti. Vedle toho působí samozřejmě sezónní faktor, tj. příchod nových absolventů škol, který každoročně čísla nezaměstnanosti zvyšuje. Domnívám se, že v srpnu byly vlivy těchto dvou faktorů zhruba vyrovnané,“ hodnotí vývoj ekonom Raiffaisenbank Pavel Mertlík.

Úřad práce tedy dnes odpoví na otázku, kolik je vlastně nezaměstnaných. I když je tato statistika velmi důležitá pro sledování pracovního trhu, mezi lidmi, kteří nové místo marně hledají i několik let, panují úplně jiné pocity. Hlavně zoufalství a beznaděj.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pravděpodobný vývoj nezaměstnanosti v srpnu hodnotí ekonom Raiffaisenbank Pavel Mertlík

Na severu Moravy si klienti nejvíce stěžují, že práce není, a tak ani není z čeho vybírat. Dlouhodobě nezaměstnaným pak pomáhají státem dotované takzvané veřejně prospěšné práce. Je to často jediná šance, jak získat sice malou, ale pravidelnou výplatu.

Starosta Štěpánkovic na Opavsku Bernard Halfar nechápe, proč tato možnost existuje jako nástroj pro snižování nezaměstnanosti, když na druhou stranu Úřad práce nedovolí takto zaměstnat více lidí na delší dobu. Před pouhými několika měsíci najal osm lidí na úklid vesnice a teď je bude muset propustit.

„Dostali možnost pracovat pouze 4 měsíce. Bude s nimi rozvázána smlouva na zimu, kdy nezískají práci. Ale protože měli částečné zaměstnání, tak už nedostanou podporu od Úřadu práce,“ objasňuje situaci Bernard Halfar.

Nezaměstnanost: červenec 2011 | Foto: Emanuel Macoun

Ředitelka ostravské pobočky úřadu práce Ivana Jungová rozumí této nespokojenosti, ale jinak to podle ní nejde, protože institut veřejných prací je placen z projektu z Evropského sociálního fondu. Tento projekt končí koncem února příštího roku, proto je nutno omezovat dobu, na kterou jsou veřejně prospěšné práce uzavírány.

Bez ohledu na čísla, která dnes MPSV zveřejní, stále najdeme oblasti, kde na jediné volné místo stojí velmi dlouhá fronta uchazečů. Jedná se o Bruntálsko, Mostecko, Karvinsko.

Martin Knitl, Tomáš Medek, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme