Nezaměstnanost v únoru mírně klesla

Nezaměstnaných v únoru mírně ubylo. Míra nezaměstnanosti klesla ke konci února na 9,1 procenta z lednových 9,2 procenta. Práci našlo zhruba pět a půl tisíce lidí. Analytici čekali výraznější pokles.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce v Ostravě

Úřad práce v Ostravě | Foto: F. Tichý

Česká ekonomika roste a analytici proto předpokládali, že práci během února najde víc lidí. Míru nezaměstnanosti odhadovali na devět procent. Nyní je o desetinu procenta vyšší. V číslech to znamená více než 493 tisíc lidí bez práce.

Loni v únoru byla nezaměstnanost na úrovni 9,6 procenta. Mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Beránková vidí za poklesem hlavně další vzdělávání nezaměstnaných. "Za pozitivním vývojem stojí především zahájení většího počtu rekvalifikačních kurzů, které financují úřady práce v rámci aktivní politiky zaměstnanosti," uvedla Beránková.

Nejvyšší nezaměstnanost sužovala Mostecko, kde její míra činila 21,2 procenta. Následovalo Karvinsko s 18,8 procenta a Jesenicko s 18,4 procenta. Naopak nejnižší nezaměstnanost, pouze 2,6 procenta, má okres Praha-východ. Hlavní město Praha vykázalo míru 3,2 procenta.

Mezi rizikové skupiny z pohledu hledání zaměstnání patří absolventi škol, lidé se sníženou pracovní schopností a ti, kterým je více než padesát let. O rok starší Marie z Liberce nemá práci už čtyři měsíce. "Nabídky jsou, ale všude chtějí jazyky. Bohužel, v mém věku už se nenaučím," říká.

V dalších měsících by podle analytiků mohla nezaměstnanost dále klesat, a to hlavně díky sezónním pracím.

Martin Hromádka, Václava Vařeková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme