Nezaměstnanost v zemích eurozóny rekordně vzrostla

Nezaměstnanost v zemích Evropské unie stoupá. Rekordních téměř dvanáct procent lidí bez práce hlásí eurozóna. V celé EU je nezaměstnaných 10,7 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce. Ilustrační foto

Práce. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny Jan Bureš poukázal na to, že v zemích eurozóny jsou na trhu práce obrovské rozdíly. Například ve Španělsku dosahuje nezaměstnanost 26,2 procenta. Zhruba každý čtvrtý je bez práce i v Řecku. Dramaticky zhoršovat se začala situace v Itálii.

„Na druhé straně tady máme zdravé jádro v čele s Německem a Rakouskem, kde se situace na trhu práce v posledních letech výrazně vylepšila,“ zdůraznil Bureš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny Jan Bureš v pořadu Stalo se dnes

Šéf Evropské centrální banky Mario Draghi je přitom optimisticky naladěný. V Paříži dnes prohlásil, že očekává oživení evropské ekonomiky do konce příštího roku.

Podle Jana Bureše zřejmě spoléhá na to, že zabere uvolněná měnová politika Evropské centrální banky, dojde k oživení v Číně a bude stabilní poptávka z USA.

„Za těchto předpokladů může to zdravé jádro opět nastoupit cestu hospodářského růstu. Zbytek eurozóny bude mít ovšem stále problémy a minimálně do roku 2014 se tam situace na trhu práce zlepšovat nebude,“ míní hlavní ekonom Poštovní spořitelny.

Igor Maňour, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme