Nezaměstnanost vzrostla. Bez práce bylo v lednu téměř 400 000 lidí

Nezaměstnanost v Česku vzrostla o desetinu procentního bodu. Z prosincových 5,2 stoupla na 5,3 procenta. Lidí bez práce bylo zhruba o osm tisíc víc, zaměstnání hledalo 389 416 uchazečů. Je to ale o téměř 78 tisíc nezaměstnaných méně než ve stejném měsíci loni a zároveň jde o nejnižší lednovou hodnotu od roku 2008. Zvýšil se také počet volných míst. Nezaměstnanost v lednu podle Úřadu práce roste pravidelně. Od prosince přibylo volných pracovních míst, zaměstnavatelé jich nabízeli 135 536.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělník, řemeslník, práce, stavba, práce (ilustrační foto)

Dělník, řemeslník, práce, stavba, práce (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Došlo k postupnému útlumu sezonních prací, hlavně ve stavebnictví a v zemědělství. V souvislosti s tím stoupl počet mužů, kteří se hlásili do evidence Úřadu práce," uvedla generální ředitelka Úřadu práce Kateřina Sadílková.

Přicházeli podle ní i lidé, kterým na konci loňského roku skončily termínované pracovní smlouvy a dohody. Své podnikání přerušili i někteří živnostníci.

Sadílková zároveň podotýká, že v meziročním srovnání nezaměstnanost stále zaznamenává rekordní hodnoty. „Dlouhodobý prorůstový výkon ekonomiky a poptávka zaměstnavatelů po nových zaměstnancích tak dokázaly sezonní vlivy téměř vyrovnat," dodala.

Nejnižší nezaměstnanost byla na začátku roku v Praze, 3,3 procenta. Naopak nejhůře je na tom stále Ústecký kraj s podílem nezaměstnaných 7,9 procenta. Z okresů byla nejnižší nezaměstnanost v Rychnově nad Kněžnou a v Praze-východ, shodně 1,8 procenta. Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 36 regionů. Na Karvinsku byla míra nezaměstnanosti 10,4 procenta, což je nejvíce v zemi.

Nezaměstnanost v prosinci překročila pět procent. Skončily sezonní práce

Číst článek

Ve srovnání s prosincem nezaměstnanost v lednu rostla v 71 regionech, v pěti klesla a v jednom se nezměnila. Na jedno volné pracovní místo nyní připadá 2,9 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Karviná (15,8), Jeseník (13) a Ústí nad Labem (10,6).

Zaměstnavatelé měli v lednu největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, řidiče nákladních automobilů, dělníky, kuchaře, uklízeče, pracovníky ostrahy, svářeče, řezače plamenem a páječe nebo nástrojáře. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory. V plném proudu je také zimní sezona v horských střediscích. V řadě z nich nezaměstnanost prakticky zůstala na stejné úrovni jako v prosinci. Tamní zaměstnavatelé hledali ve větší míře trenéry a instruktory lyžování, obsluhu vleků nebo pracovníky v hotelových provozech.

V evidenci Úřadu práce bylo nejvíce pomocných pracovníků ve výrobě, prodavačů, všeobecných administrativních pracovníků, uklízečů, zedníků, kamnářů, dlaždičů, montérů, pracovníků v ostraze, řidičů osobních a malých dodávkových automobilů, pomocných manipulačních dělníků nebo pracovníků v gastronomii.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme