Nezaměstnanost vzrostla, inflace klesla

Nezaměstnanost v České republice vzrostla na 8,5 procenta. Oproti říjnu je vyšší o jednu desetinu. Práci tak nyní hledá přes 439 tisíc lidí. V porovnání se stejným obdobím roku 2000 se ale počet nezaměstnaných snížil o 3000 osob. Český statistický úřad také oznámil míru inflace. Závěr letošního roku je doprovázen jejím mírným poklesem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Jan Rosenauer

Takzvaná čistá inflace klesla v listopadu proti říjnu o 1 desetinu procenta a v porovnání s loňským listopadem činila 2 celé a 4 desetiny procenta. Běžný spotřebitel pocítí tento vývoj zejména v nižší ceně pohonných hmot a potravin, tvrdí analytik společnosti Patria finance David Marek.

"Pro běžné domácnosti to především znamená levnější pořizování pohonných hmot, tedy nižší náklady na dopravu, a v předvánoční době také nižší ceny za nákupy potravin. V ostatních skupinách spotřebního koše došlo pouze k mírným cenovým pohybům. Za zmínku stojí pouze zvýšení cen rekreací a kulturních a sportovních zařízení, což je ovšem obvyklý sezónní efekt, který přichází vždy na začátku zimní turistické sezóny."

Uplynulý měsíc vykázal opět mírný nárůst nezaměstnanosti. Ta je v tuto chvíli v České republice 8 a půl procenta. Oproti říjnu je vyšší o jednu desetinu. Práci tak nyní hledá přes 439 tisíc lidí, a to zejména kvůli ukončení některých sezoních prací. To je případ také okresu Most, tvrdí vedoucí Úřadu práce v Litvínově Hana Blažková. Právě Mostecký okres je s 21 procenty oblastí s nejvyšší mírou nezaměstnanosti. "Mám tím na mysli podniků, které patří Krušnohorským lesům, rekultivačním výstavbám, i sezónní práce stavebních firem. Očekává se, že počátkem vegetačního období, které začíná březen, duben, se převážná většina z nich na tyto sezónní práce vrací. Samozřejmě velký počet zájemců je o práce pro střední a vyšší management i v oblasti služeb, kde to jde do útlumu, protože těmto poskytovatelům se dvakrát dobře nedaří. Naopak problémy s umisťováním jsou na profese řemeslné."

Markéta Kaclová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme