Nezaměstnanost zůstává těsně pod 10 procenty

Nezaměstnanost se během posledního měsíce nezvýšila. Jak dnes oznámilo ministerstvo práce a sociálních věcí, její míra zůstala v červnu na 9,9 procenta. Zaměstnání si minulý měsíc hledalo 517 a půl tisíce lidí, tedy zhruba každý desátý práceschopný člověk. Zboží a služby jsou o necelá tři procenta dražší než před rokem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

uchazeči o práci

uchazeči o práci | Foto: Český rozhlas

Jak připomněl analytik HVB Bank Pavel Sobíšek, nezaměstnanost v červnu obvykle stoupá - alespoň v posledních třech letech to tak bylo.

"Já bych toto přičítal do určité míry rychlejšímu růstu ekonomiky v letošním roce, než tomu bylo v předchozích letech. Já se domnívám, že už v červenci dojde opět k nárůstu nezaměstnanosti, je ovšem otázkou, jestli ten nárůst bude vyšší nebo nižší než v červenci loňského roku. A jestliže v červnu byla situace příznivější než loni, může se stát, že i v dalších měsících bude tento stav pokračovat," řekl Pavel Sobíšek Radiožurnálu.

Už tradičně nejnižší byla nezaměstnanost v hlavním městě a jeho okolí, naopak největší problémy s hledáním práce trápí obyvatele severních Čech a severní Moravy, říká mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřina Beránková.

"Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla v okresech Most - 24,2 procenta, Karviná 21 procent, Teplice 18,4 a Ostrava-město 18,2 procenta."

Zboží a služby jsou o necelá tři procenta dražší než před rokem. Jak dnes oznámil statistický úřad, v červnu se v porovnání s květnem zvýšily spotřebitelské ceny o 0,2 procenta , avšak oproti červnu minulého roku je míra inflace o 2,9 procenta vyšší. Podle analytika Pavla Sobíška ceny ještě ovlivňovaly daňové úpravy, které začaly platit po našem vstupu do Evropské unie.

"Druhým aspektem je potom globální růst ekonomiky, který vede také k růstu cen komodit - to se bezpochyby projevuje i na českém trhu. K tomu lze potom ještě připočíst určité oslabení české měny, ke kterému došlo za poslední rok. Takže růst cen v České republice je plošný, ale velice mírný."

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme