Nezaměstnaných absolventů škol ubylo

Absolventi středních škol si na trhu práce polepšili. Počet nezaměstnaných v jejich řadách meziročně poklesl o 11.000 lidí. Snížil se i podíl nezaměstnaných absolventů na celkové nezaměstnanosti.Vyplývá to z analýzy Národního ústavu odborného vzdělávání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce v Ostravě

Úřad práce v Ostravě | Foto: F. Tichý

Nezaměstnaných absolventů je nyní v Česku zhruba 37.000. To, že jejich počet klesá, nepovažuje ministryně školství Petra Buzková za náhodu, nýbrž za pozitivní trend.

"Jsem přesvědčena o tom, že to bude se zaměstnaností absolventů lepší, a to mimo jiné i z toho důvodu, že v posledních dvou letech značným způsobem vrostl počet studijních míst na vysokých školách. To znamená, že část absolventů středních škol přechází rovnou na vysoké školy," uvedla Buzková.

Na trhu práce jsou potřeba všechny obory. Některé vykazují vyšší nezaměstnanost, jiné si polepšily, podotýká ředitel Národního ústavu odborného vzdělávání Miroslav Procházka.

"Zejména u některých technických oborů, strojírenských, které v minulých letech měly vysokou nezaměstnanost, tak zejména v posledních dvou letech nezaměstnanost poklesla. Dlouhodobě dobře jsou na tom absolventi elektrotechnických oborů a zdravotnických oborů," vysvětlil Procházka.

Eva Hůlková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme