Nezaměstnaných je nejvíc v historii České republiky; inflace roste

Míra nezaměstnanosti se v lednu přiblížila k 11 procentům. Vzrostla na 10,8 procenta a je tak nejvyšší v naší historii. Je to jako kdyby si práci hledalo celé Brno plus Plzeň. Podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřiny Prejdové je na podpoře hodně přes půl milionu lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

továrna

továrna | Foto: Jan Rosenauer

"Úřady práce evidovaly celkem 569 000 lidí. Nárůst nezaměstnanosti souvisí zejména s ukončením pracovních poměrů na dobu určitou nebo dohodou a postupně také zanikala místa vytvořená v rámci aktivní politiky zaměstnanosti."

Proti lednu minulého roku se počet uchazečů o práci zvýšil o 30 472 osob. Jen v letošním lednu se na úřadech registrovalo 78 902 nových uchazečů o zaměstnání. Je to o 21 448 nově evidovaných uchazečů více než v předchozím měsíci a o 1666 více než v lednu 2003.

Nejvyšší nezaměstnanost je v okresech Most - 24,4 procenta, v Karviné - 21,2 procenta a Teplicích - 20 procent. Nejvyšší šanci nalézt práci mají naopak lidé v okresech Praha-západ, kde byla v lednu nezaměstnanost 3,3 procenta. Meziměsíční nárůst nezaměstnaných zaznamenalo všech 77 úřadů práce v České republice, nejvyšší nárůst byl v okresech Znojmo, Písek, Jindřichův Hradec, Pelhřimov a Cheb.

S nezaměstnaností bojují i sousední státy

Nezaměstnanost je celoevropský problém a výjimkou nejsou ani naši sousedé. Slováci hlásí až 16procentní nezaměstnanost. Tamní vláda se situaci snaží řešit v novém zákoně, platném od února. Obsahuje aktivační dávky, které se pohybují až do výše deset tisíc korun a dostane je každý, kdo se za prací přestěhuje.

Stát bude vyplácet i některé náklady na cestovné za pohovory s potencionálním zaměstnavatelem. Úředníci potom s každým nezaměstnaným vypracují individuální plán kroků, potřebných k získání nové práce.

Lék na vysokou nezaměstnanost se snaží najít i polská vláda. Letos v lednu totiž nemělo práci až 20 procent Poláků, v některých oblastech je situace ještě horší. Na severozápadě Polska v Západopomořanském vojvodství se míra nezaměstnanosti blíží k 40 procentům. Nejméně lidí bez práce je naopak ve Varšavě a v Poznani.

Naši západní sousedé v Německu mají to nejhorší už za sebou. S největší nezaměstnaností se potýkali po sjednocení na začátku 90. let. Německá vláda proto musela dát hlavy dohromady a podniknout rázné kroky. Schröderův kabinet zavedl takzvané minizaměstnání se mzdou kolem 600 eur, zkrátil podporu z 32 měsíců na 12 až 18. Nyní je v Německu bez práce asi 10 procent lidí.

V Česku znovu začaly stoupat ceny

Spotřebitelské ceny se v lednu meziročně zvýšily o 2,3 procenta, proti prosinci loňského roku vzrostly o 1,8 procenta. Skokový růst cen analytici očekávali, neboť se projevilo lednové zvýšení daní spojené s reformou veřejných financí. Jak dále oznámil Český statistický úřad, v prosinci se ceny zboží a služeb meziročně zvýšily o jedno procento.

Podle Davida Marka, analytika společnosti Patria Finance má skokový růst inflace hned dva různé důvody. Tím prvním je zvýšení regulovaných cen a dopad zvýšení daní. Tím druhým jsou pak dražší potraviny a také obvyklé každoroční přeceňování zboží. Ceny spotřebního porostou i nadále a podle Marka by se letošní inflace mohla pohybovat kolem úrovně 3,5 procenta.

Hlavní ekonomka VolksBank Markéta Šichtařová vidí za růstem cen hlavně vyšší spotřební daně kvůli vládní reformě veřejných financí . Růst cen předpokládá po celý rok a inflace by se mohla vyšplhat až na 4 procenta.

Milan Kopp, Petra Lazáková, Dušan Valenta, Martin Hromádka, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme