Nezaměstnaných ubylo

Počet lidí bez práce se letos poprvé snížil. Nezaměstnanost v březnu klesla na 10,7 procenta z únorového rekordu 10,9 procenta. Přestože lidí, kteří hledají zaměstnání, v březnu ubylo, úřady práce stále registrují téměř 560 000 uchazečů o práci. Podle Vladimíra Pikory z Volksbank CZ souvisí pokles nezaměstnanosti se zahájením sezónních prací. Díky nim by se měla nezaměstnanost snižovat i v příštích měsících.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělník

Dělník | Zdroj: AFP

Mírné snížení březnové nezaměstnanosti pak podle něj ovlivnilo především zlepšující se počasí, které umožnilo zahájit nové práce v zemědělství a stavebnictví. "Za poklesem počtu nezaměstnaných tak nestojí tvorba nových dlouhodobých pracovních příležitostí, ale jen sezónní práce. Ukazuje se totiž, že ačkoli česká ekonomika zrychluje svůj růst, stále je to málo, aby podniky vytvářely nová místa. Ekonomika totiž dokáže vyprodukovat více s méně zaměstnanci díky tomu, že nám v průmyslu roste rychle produktivita práce."

Právě průmyslová výroba v Česku už rok a půl roste. V únoru dokonce ve srovnání s loňským rokem o 7 procent. Nahoru ji táhlo především hutnictví, zpracování dřeva a chemie. Téměř se také zastavil růst cen. Zboží v obchodech oproti minulému měsíci zdražilo jen jednu desetinu procenta. Míra nezaměstnanosti by pak měla podle analytiků klesat až do května, kdy by se měla dostat pod 10 procent. I tak ale bude stále více než půl miliónu lidí bez práce. "V druhé polovině roku očekáváme návrat k míře nezaměstnanosti kolem 10,3 procenta." Najít se dnes práci je podle Pikory v některých profesích a regionech skutečně složité. "Problémem české nezaměstnanosti je její struktura. Potvrzuje se totiž, že ekonomika poptává nové zaměstnance, ale nenachází je. Lidé nabízejí jiné profese, než jsou žádány." Někdy pak paradoxně dochází k tomu, že zatímco v jednom kraji je určité profese nedostatek, v druhé je jejich přebytek. "Díky nedostatečné mobilitě pracovních sil ale nedochází ke sladění poptávky a nabídky."

Markéta Kaclová, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme