Nezaměstnaných ubylo

Ministerstvo práce a sociálních věcí potvrdilo pokles říjnové míry nezaměstnanosti o dvě desetiny na 8,9 procenta. Řady nezaměstnaných se tak oproti září ztenčily o víc než 12 tisíc lidí. Výsledky jsou v souladu s odhady analytiků, kteří s poklesem lidí bez práce počítali. Podle hlavního ekonoma Patria Online Davida Marka je to obvyklý jev v právě v tomto měsíci. V říjnu většinou úspěšně nacházejí své první zaměstnání absolventi škol, což se opakuje každým rokem. I v dalším období se ale dá očekávat další mírný pokles nezaměstnanosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dělník

dělník | Foto: Blanka Černá

"Přeci jenom když ekonomika roste o 4 procenta, bylo by s podivem, kdyby nezaměstnanost neklesala. Tím jsem poukázal na hlavní motiv toho, proč nezaměstnanost klesá. Důvodem je především rychlejší hospodářský růst. Nicméně strukturální nezaměstnanost, ta která není spojena s kolísáním hospodářství v rámci hospodářského cyklu, ta stagnuje na relativně vysoké úrovni, a příčiny jsou známé. Je to nízká mobilita pracovních sil. Těch příčin je celá řada, třeba i vysoké daně."

V regionech jsou ovšem stále velké rozdíly. Třeba v oblasti Praha západ je nezaměstnanost 3procentní, zatímco na Mostecku přesahuje 22 procent a na Karvinsku 19. Jak dokládá anketa ze severní Moravy, hůře jsou na tom lidé s nízkou kvalifikací. Lidé si stěžují, že na Ostravsku jsou místa spíš pro projektanty, inženýry, pro mladé lidi.

Právě problém dlouhodobě nezaměstnaných chce vláda pomoci řešit. Firma, která přijme na nově vytvořené místo nezaměstnaného, který nepracuje déle než půl roku, dostane od státu až 250 tisíc korun. Nabídka platí pro nejhůře postižené okresy, kde je nezaměstnanost o polovinu vyšší, než je průměr v zemi.

Markéta Kaclová, Aleš Heřmánek, Pavla Dluhoschová, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme