Nezaměstnaných v eurozóně přibývá. Je jich už 17,5 milionu

Mezinárodní organizace práce varuje před velkým nárůstem nezaměstnaných v eurozóně, pokud země platící eurem nezmění svou současnou politiku. Bez práce je skoro 17,5 milionu lidí a mohlo by jich být až 22 milionů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce (ilustrační foto)

Úřad práce (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Někteří experti volají po úsporách, jiní doporučují zvyšování investic. „V ideálním případě by pomohla hospodářská politika, která by pomohla zrychlit hospodářský růst, aniž by to něco stálo státní rozpočet. Určitě je potřeba zapracovat na konkurenceschopnosti řady evropských zemí. Zároveň je ale nutné varovat, že takovéto změny se nedějí ze dne na den. Zlepšení lze očekávat spíše v horizontu let než měsíců,“ uvádí hlavní analytik společnosti Patria David Marek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nezaměstnanosti v eurozóně mluvil na Rádiu Česko hlavní analytik společnosti Patria David Marek

Nejvíce nezaměstnaných je problémových zemích, Řecku, Španělsku, Itálii. Podle Marka se může nezaměstnanost s výjimkou Rakouska nebo Německa znatelně zvýšit prakticky po celé eurozóně.

„Pokud dojde k výraznější recesi i v Německu a Rakousku, i tam se může nezaměstnanost zvýšit. Nicméně to jsou země, které na konkurenceschopnosti zapracovaly. Naštěstí ještě v letech před finanční krizí a z toho teď těží,“ říká Marek.

Nezaměstnanost nejvíc ohrožuje mladé lidi. Jen od roku 2010 se počet lidí mezi 15 až 24 lety věku, kteří nemají práci, zvýšil o polovinu. Mezinárodní organizace práce v této souvislosti navrhuje vytvoření systému garance práce pro mladé.

„Nejvíce ohroženi na trhu práce jsou mladí lidé a lidé těsně před důchodem. Dále samozřejmě ty méně kvalifikované pracovní skupiny. Nicméně takováto opatření zpravidla trh práce jen pokřivují. Zvyšují náklady firem a nejsou příliš efektivní. K podobným apelům bych byl spíše skeptický,“ dodává David Marek.

Ladislav Dvořák, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme