Nezbohatli jste v mládí? Po pětačtyřicítce už se vám to podaří jen stěží

Podle tradičního sloganu život začíná ve čtyřiceti. Jenomže to má háček – kdo není do pětačtyřiceti bohatý, žádná velká jízda už jej pak nečeká. Píše to magazín Business Insider. Ze statistik vyplývá, že naprostá většina z nás nikdy bohatá nebude. A podle studie americké centrální banky z roku 2015, kterou teď magazín zveřejnil, platí jednoduché pravidlo: Kdo nenabyl bohatství do 45. roku života, má témě nulové šance, že ještě uspěje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohatství (ilustrační).

Bohatství (ilustrační). | Foto: pixabay.com

Autoři studie z New Yorku a Minneapolisu prozkoumali údaje z amerického registru sociálního zabezpečení od roku 1978 do současnosti. Sledovali, jak se měnily příjmy mužů. Pro naprostou většinu zaměstnanců v USA platilo a platí, že mají největší výdělek během první dekády profesního života – tedy mezi 25. a 35. rokem. Po pětatřicítce už příjmy rostou pomaleji, a od 45. roku začínají stagnovat či klesat.

V americké společnosti se to týká devadesáti procent mužské populace. Souvisí to s tím, že u fyzicky pracujících se přece jen snižuje výkonnost. Faktorů je ale víc. Pouze jedno procento v této etapě života zažije výrazný finanční vzestup, dodává Business Insider.

Deník Washington Post zprávu komentoval lapidárně – pokud sníte o pohádkovém zbohatnutí, jaké se zdařilo šéfovi Facebooku Marku Zuckerbergovi, zásada je jediná: makejte, dokud jste mladí. Šetřete, je-li plat dostatečně vysoký, a když není, požádejte si o jeho zvýšení.

A udělejte to dřív, než bude pozdě. Za všechny to prý řekl filosof Schopenhauer: „Prvních čtyřicet let života představuje text, dalších třicet už jen poznámky pod čarou.“

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus.

Rostislav Matulík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme