Niedermayer: Návrat k vysokým příjmům rozpočtu nebude jednoduchý

Český rozpočet je extrémně závislý na daních firem. I proto skončil v roce 2009 nejhorším výsledkem v historii, a sice schodkem ve výši 192, podle jiné metodiky dokonce 220 miliard korun. To by podle slov ministra financí Eduarda Janoty mohlo znamenat, že schodek rozpočtu odpovídá až sedmi procentům hrubého domácího produktu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto

Peníze. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Potřeba snížit rozpočtový schodek je evidentní, úpravy jsou ale zapotřebí nejen na straně výdajů, ale i příjmů. Příjmové kapitoly českého státního rozpočtu jsou totiž přímo závislé na daních firem.

Recept na to, jak změnit příjmovou část rozpočtu tak, aby se oslabila závislost na ekonomických cyklech, je podle Luďka Niedermayera, někdejšího viceguvernéra centrální banky a dnešního ředitele oddělení konzultingu společnosti Deloitte, dlouhodobě známý.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozpočtu mluvil Luděk Niedermayer ve Světě o jedné na Rádiu Česko

"Zdá se, že nejefektivnější způsob, jakým plnit příjmovou stránku státního rozpočtu, jsou daně typu DPH. I u nás byla diskuse o zavedení jedné úrovně sazby daně z přidané hodnoty, a to by nepochybně pomohlo," uvedl Niedermayer v rozhovoru na Rádiu Česko.

"Další daň, která koneckonců na datech z loňského roku nejen pro Českou republiku ukazuje poměrně slušnou stabilitu, jsou spotřební daně. I když je potřeba říct, že kdyby se ekonomika dostala do nějakého opravdu velkého problému, tak pochopitelně s poklesem ekonomické aktivity se potáhne ten dopad do veškerých daní, takže žádná jednoduchá obrana proti poklesu příjmů státu neexistuje," upozornil bývalý viceguvernér ČNB.

Stát loni na daních vybral o 160 miliard korun méně než v roce 2008. Jak výrazné je riziko, že při růstu, který prezident Václav Klaus odhaduje na kladnou nulu, se tato situace bude opakovat i v letošním roce?

"Já si myslím, že to riziko je zejména u podnikových daní, protože ty fungují s relativně velkým zpožděním. Podniky nejdřív budu umazávat ty ztráty, do kterých se dostaly v loňském a předloňském roce, a bude to nějakou dobu trvat, než se dostanou do velmi silné ziskové situace."

"Čili já myslím, že ten návrat k vysokým příjmům nebude úplně jednoduchý, a proto je třeba zapracovat i na té výdajové straně a dramaticky seškrtat i výdaje," řekl Luděk Niedermayer Rádiu Česko.

Marika Táborská, Ondřej Černý, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme