Nízké provozní náklady zdravotních pojišťoven nevypovídají o jejich efektivitě

I přes nárůst administrativy mají české zdravotní pojišťovny v Česku nejnižší provozní náklady v celé Evropě. Tvrdí to Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), podle které dávají na provoz 3,2 desetiny procenta z vybraných peněz. Nejvíc si na provoz berou pojišťovny v Německu, kde je to téměř 7 procent, ale tam pojišťovny obhospodařují i výplatu nemocenské. Někteří experti však výpověď ukazatele provozních nákladů o celkové efektivnosti zpochybňují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Transfuzní stanice, odběry krve.

Transfuzní stanice, odběry krve. | Foto: Filip Jandourek

Prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček tvrdí, že v současné době neexistuje obdobný systém, který by pracoval s takovou nákladovou efektivitou.

Ale třeba bývalý ředitel nemocnice Motol, nyní nezávislý expert Pavel Vepřek, upozorňuje, že cílem zdravotní pojišťovny nemá být pokles peněz na provoz, ale růst efektivity s jejich nakládáním.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výše provozních nákladů o efektivitě nevypovídá, upozornila ve Světě o osmé ekonomka z VŠE Alena Maaytová

Stav českých zdravotních pojišťoven je tématem i pro ekonomku z Vysoké školy ekonomické Alenu Maaytovou, která se specializuje na systémy financování zdravotnické péče.

„Pokud bychom chtěli hodnotit efektivitu, tak nám o ní výše provozních nákladů z celkových výdajů nic nevypovídá,“ upozornila. „Protože provozní náklady zdravotních pojišťoven vyplývají přímo ze zákona, na to existuje speciální vyhláška z roku 2003.“

„Myslím si, že efektivita vynakládaných prostředků ve zdravotnictví se dá jedině prokázat na zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva. Vůbec nevím, jak by se měla hodnotit efektivita zdravotních pojišťoven přes provozní náklady,“ zdůraznila Maaytová.

„Pokud se srovná balík úkonů, které zdravotní pojišťovny provádí, a potom řekneme: ano, v Čechách máme více zdravotních výkonů na méně peněz, potom je to nákladově efektivní.“

„Ale konstatování z toho, že máme 3,2 procenta a někdo má více, to přece není argument pro to, abychom mínili, že to děláme efektivně,“ poznamenala Alena Maaytová.

Milan Kopp, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme