Nízké zásoby plynu na Ukrajině mohou ohrozit dodávky, tvrdí Gazprom

Ukrajina prý nemá dostatek zemního plynu ve svých zásobnících, aby během zimy dokázala bez problémů zajistit tranzit plynu do Evropy. Řekl to vysoký představitel ruského plynárenského gigantu Gazprom Vitalij Markelov.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podzemní zásobník plynu

Podzemní zásobník plynu | Foto: Česká plynárenská unie

Gazprom upozornil, že Ukrajina čerpá příliš mnoho plynu z podzemních rezervoárů, což by mohlo ovlivnit dodávky do západní Evropy. Společnost odhaduje, že deficit plynu na Ukrajině dosáhne v zimě 30 procent plánované spotřeby, což by mohlo mít katastrofální následky pro evropské odběratele.

Kyjev totiž teď dluží Moskvě za plyn miliardu 300 milionů dolarů. Ukrajina kvůli špatné hospodářské situaci přestala za plyn platit, čerpá ho ze zásobníků, a to zima ještě nezačala.

Podle Gazpromu je v ukrajinských rezervoárech o čtyři miliardy krychlových metrů plynu méně, než je nezbytné minimum.

Prohlášení Gazpromu přichází v době, kdy se Ukrajina rozhoduje, jestli podepíše asociační dohodu s Evropskou unií, nebo se ekonomicky připojí k Rusku v rámci celní unie.

Podle Filipa Matyse z ministerstva průmyslu a obchodu by České republice v případě ukrajinské plynové krize problémy hrozit neměly, alespoň po nějaký čas.

„V roce 2009 se uskutečnilo cvičení, které simulovalo přerušení dodávek plynu nejenom přes Ukrajinu, ale i z jiných zdrojů,“ řekl Českému rozhlasu Matys. „Prostřednictvím zásobníků a jiných regulačních opatření se ukázalo, že domácnosti by v žádném případě být zasaženy neměly. Samozřejmě, pokud by takováto situace netrvala dva měsíce,“ dodal.

Grafický PROFIL plynovodu Gazela - přehled evropských plynovodů | Foto: ČTK

Martin Dorazín, Eliška Malínská, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme