Nízkonákladový přepravce Air Polonia krachuje

Polská nízkonákladová letecká společnost Air Polonia krachuje. Zrušila veškeré své lety. Její zákazníci v nejistotě čekají na vrácení peněz za letenky. Někteří se pokoušejí získat místa v letadlech konkurenčních přepravců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letadlo společnosti Air Polonia

letadlo společnosti Air Polonia | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Finanční problémy Air Polonie jsou způsobené odchodem irského strategického partnera ze společnosti. Firmě tak nestačily peníze na splátku leasingu letadel a jejich pronajímatel je proto zabavil.

"Nejsme Air Polonia, u nás si prosím nestěžujete a nezlobte se na nás," vysvětlovala frontě rozzlobených cestujících asistentka prodejní kanceláře jiné letecké společnosti, která nabídla zklamaným cestujícím Air Polonie letenky jen v ceně letištních poplatků.

Lety Air Polonie od začátku týdne provozuje konkurenční společnost Sky Europe. Air Polonie nevyloučila, že tento přepravce bude její linky obsluhovat delší dobu. Pravděpodobně do té doby, než se najde nový strategický investor. Tím by mohla být možná právě letecká společnost Sky Europe.

Problém je v tom, že už nejsou místa v letadlech v době kolem vánočních a novoročních svátků a do některých měst konkurenti Air Polonie vůbec nelétají. "Všem to zkřížilo jejich plány a pro mnoho lidí je to dokonce tragédie," stěžovala si na letišti jedna z postižených cestujících.

Někteří klienti Air Polonie uvedli, že ztratili důvěru v levné přepravce. Krach této letecké společnosti postihl asi 53 tisíc jejích zákazníků.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme