Nízkonákladovým společnostem se kvůli dražší ropě snižuje ziskovost

Cena ropy roste, a to i kvůli nepokojům v Egyptě. A letečtí přepravci trpí. Dnes to potvrdila i jednička v sektoru nízkonákladových aerolinek, společnost Ryanair. Za poslední čtvrtletí loňského roku hlásí ztrátu 10 milionů eur. Navíc pouze šestiprocentní růst počtu přepravených pasažérů naznačuje, že je rychlý růst sektoru u konce. Přitom právě růst je pro nízkonákladové aerolinky klíčový.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo společnosti Wizz Air

Letadlo společnosti Wizz Air | Foto: Wizz Air

Cena ropy se kvůli nepokojům v Egyptě přiblížila hranici sta dolarů za barel. Její prolomení se nevylučuje. Cena ropy je problémem nejen pro nízkonákladové společnosti, ale pro všechny dopravce, kterým vyšší cena ropy snižuje ziskovost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonomika v 9.mp3

„Největší nízkonákladové společnosti jsou na tom poměrně dobře, možná lépe, než mnozí síťoví dopravci,“ říká ředitel investiční banky Unicredit CAIB Martin Iltis.

V roce 2009 přepravila společnost Ryanair 74 milionů cestujících, což je například o 25 milionů cestujících více, než přepravila Lufthansa. Navíc vlastní moderní letový park, průměrné stáří letadel společnosti Ryanair jsou tři roky. Nízkonákladové společnosti konkurují především na letech s krátkou a střední vzdáleností po Evropě.

„To je doslova vražedná konkurence pro dopravce typu ČSA - malý národní dopravce, s drahými piloty a řekněme se zátěží z minulosti, která se zas tak snadno nedá odstranit. Tohle ti velcí nízkonákladoví dopravci vůbec nemají,“ vysvětluje Iltis.

Levné letenky budou i přes zvyšující se cenu ropy na trhu vždycky, ale nebude jich mnoho a bude je třeba rezervovat s velkým předstihem.

Roman Chlupatý, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme