Nízkoúročenou půjčku bude možno využít i na koupi nového družstevního bytu

Nízkoúročenou půjčku až 300 tisíc korun na pořízení vlastního bydlení budou moci lidé do 36 let využít i na vklad do nově stavěného družstevního bytu. Doteď se mohly u družstevních bytů peníze použít jen na převod členských práv už postavených bytů. Návrh ministerstva pro místní rozvoj schválila vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová bytová výstavba

Nová bytová výstavba | Foto: Jan Rosenauer

"Tím pádem se otevírá možnost kombinace této půjčky s programem, který má vláda pro výstavbu družstevních bytů," řekl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr pro místní rozvoj Radko Martínek.

"Žadatel, který splní podmínky pro získání půjčky, může z vládní pomoci na nový družstevní byt získat 100 tisíc korun nenávratné půjčky. 700 tisíc korun je záležitost vratné pomoci. Je to půjčka na dvacet let s tříprocentním úročením. A nyní to může doplnit ještě 300 tisíci novomanželské půjčky, která je také na dvacet let s dvouprocentním úročením," popsal Martínek změny, které přináší nového rozhodnutí vlády.

Výhodou navíc je, že půjčka umožňuje desetiletý odklad. Částku si žadatel může rozložit, aby byla únosná pro rodinné finance. Odklad splátek lze využít například v případě narození dítěte.

Nízkoúročená půjčka ve výši 300 tisíc je určena lidem, kteří žijí v manželství či pečují o nezletilé dítě. Žadatelům, v případě manželů alespoň jednomu z nich, nesmí být v roce podání žádosti více než 36 let. Peníze jsou určené na výstavbu i koupi bytu či rodinného domu s jedním bytem.

Ondřej Černý, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme