Nizozemsko a Belgie nechtějí nejdrobnější eura

Nizozemsko a Belgie chtějí přestat používat jednocentové a dvoucentové mince. Ty totiž často považují obchodníci za zbytečné a nepraktické. A stejně tak z nich nejsou nadšeni spotřebitelé, kterým tyto drobné plní peněženky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euro

euro | Foto: Evropská komise

Jako první přišlo s takovým experimentem v Nizozemsku město Woerden - a ukázalo se, že 80 procent obyvatel je spokojeno a nejdrobnějších euromincí se klidně vzdá. Podobně tomu má být brzy v celém Nizozemsku. Obchodníci, centrální banka i spotřebitelské organizace se shodly na tom, že jednocentové a dvoucentové mince stáhnou z oběhu od 1. září.

Jednotlivý stát v eurozoně nemůže euromince určité hodnoty zrušit oficiálně - protože to je v kompetenci Evropské centrální banky. V Nizozemsku půjde tedy o dobrovolný krok - ke kterému se ovšem podle očekávání připojí naprostá většina obchodů. Nejmenší mincí by pak mělo být 5 centů a podle toho se budou zaokrouhlovat ceny. O podobném opatření uvažují i v Belgii, kde má k finální dohodě dojít na podzim.

Markéta Kaclová, Pavla Kvapilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme