Nizozemsko hrozí odmítnutím plánu na záchranu eura

Plán na ukončení dluhové krize ještě ani není na světě a už mu hrozí zamítnutí v Nizozemsku. Hlavně opozice v tamním parlamentu hrozí, že úpravy záchranného systému neschválí, pokud se bude jednat jen o jeho kosmetické změny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budoucnost eura je nejistá

Budoucnost eura je nejistá | Foto: Michael Probst | Zdroj: ČTK

„Nizozemsko nepodpoří nový stabilizační program pro euro, když bude obsahovat jen prázdné kompromisy,“ nechal se v parlamentní debatě slyšet i ministr financí Jan Kees de Jager.

I přes tento slib ale na menšinovou vládu premiéra Marka Rutteho útočí hlavní opoziční Strana práce. Pochybuje o tom, že balík opatření, pro který by měla vláda z Haagu zvednout na summitu v Bruselu ruku, bude dost reformní, aby euro zachránil.

Menšinový kabinet přitom k posvěcení případných dohod 17 zemí platících eurem socialisty potřebuje. Tichý společník Rutteho vlády, extremistická Strana pro svobodu Gerta Wilderse totiž dala jasně najevo, že už žádné eurozkrachovalce zachraňovat nehodlá.

Razantní plán na záchranu společné měny má vzejít z večerní schůzky vrcholných představitelů eurozóny. Má se pravděpodobně jednat o odmazání velké části řeckých dluhů a pobídky k nakupování dluhopisů problematických států, především Itálie a Španělska.

Pavel Novák, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme