Nizozemsko má strach z řeckých problémů

Strach, že řecké problémy zasáhnou i zbytek států, které platí společnou evropskou měnou, ovládl Nizozemsko. Alespoň to vyplývá z průzkumu veřejného mínění, který zveřejnil jeden z místních deníků. Dva a devadesát procent dotázaných by bylo pro odchod Řecka z eurozóny a zhruba stejný počet jich žádá, aby se k vlastní měně vrátilo i Nizozemsko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Holandská ulice

Holandská ulice | Foto: Jan Rosenauer

K tomu, aby byla jakákoliv země členem eurozóny, musí dodržovat určité limity schodku rozpočtu. Holanďané se za posledních několik let odhodlali ke škrtům ve svém rozpočtu. "Ty škrty v sociální oblasti jsou poměrně citelné, vedou k nepokojům, k problémům politických stran s vlastní podporou a podobně. A většina Holanďanů si tak logicky vede otázku - proč my máme škrtat, když to jiné země nedělají?,"vysvětluje profesor politologie na univerzitě v Leidenu, Petr Kopecký.

Přehrát

00:00 / 00:00

Politolog Petr Kopecký, který žije v Nizozemsku, komentuje strach Holanďanů z řecké krize.

Holandsko je země obchodníků a stabilní měna tu byla vždy důležitá a počítalo se vždy mezi státy, poměrně přísně dbají na fiskální disciplínu. Podle Kopeckého tedy není divu, že se o stabilitu eurozóny výrazně zajímají.

Z průzkumu vyplývá, že většina dotázaných Nizozemců podporuje také odchod Německa z eurozóny. Důvodem je zřejmě fakt že i Německo se poslední dobou často ocitá ve schodcích a několikrát dokonce limit schodku rozpočtu prolomilo. "EU ze strachu z destabilizace měny Německu povolila výjimku. To se v malé zemi, jako je Holandsko, projevuje celkem negativně na veřejném mínění," popisuje Petr Kopecký holandský strach ze zemí se schodkovým rozpočtem.

Pokud se podaří evropskému společenství vyřešit řeckou krizi bez přímých dopadů na ostatní členské státy, tak se zřejmě podle Kopeckého vrátí podpora veřejnosti EU tam, kde byla.

Veronika Sedláčková, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme