Nizozemsko od května uvolní trh práce

Češi a občané dalších nových zemí Evropské unie nebudou od úterý potřebovat pro práci v Nizozemsku povolení. Prvním květnem se totiž otevírá tamní pracovní trh těm členským státům Unie, které přistoupily před dvěma lety. Češi tak budou moci volně pracovat celkem už v devíti zemích původní evropské patnáctky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nizozemský Leiden

nizozemský Leiden | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Do Nizozemska se chystají i Poláci. Jak zjistily zprostředkovatelské agentury, v této zemi je 225 tisíc volných pracovních míst. Nejvíce šancí nabízí zemědělství: pěstování a sběr jahod nebo chřestu, balení květin, ovoce a zeleniny. Sezónní zaměstnanci si mohou vydělat kolem pěti eur na hodinu. Zájem je také o kovodělníky, řezníky, zdravotní sestry, lékaře a číšníky.

Specializované polské servery upozorňují na to, že přespolní se musejí přihlásit v místě pobytu, zaregistrovat se na daňovém úřadě a založit si konto v bance. V některých profesích je nutná znalost úředního jazyka. Zájemce o práci v Nizozemsku mohou kromě toho odradit poměrně vysoké životní náklady.

Martin Dorazín, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme