Nizozemsko omezí těžbu plynu, Británie jeho produkci naopak zvýší

Těžba plynu v Evropě a obchodování s ním prochází velkými změnami. Velká Británie zvýší jeho těžbu, naopak Nizozemsko ji omezí. Ruský Gazprom pak mění podmínky pro zákazníky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynovod (ilustrační foto)

Plynovod (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Ve Velké Británii letos poprvé po 15 letech vzroste těžba plynu a ropy. Růst o 3 až 4 procenta umožnily investice do nových technologií, které jsou mnohem účinnější než ty předcházející.

Obchod s plynem hodně souvisí s těžbou ropy. S tím, jak klesá cena ropy, je pro firmy mnohem obtížnější investovat do její těžby. Proto je pro britské těžaře štěstí, že stačili investovat do nových technologií ještě před pádem cen ropy.

Nejde přitom o malé částky. Loni například Oil & Gas ve Spojeném království investoval téměř 15 miliard liber. Letos už šetří, takže to bude pouze 11 miliard liber, což je v přepočtu přes 409 miliard korun.

Těžbu plynu naopak omezí Nizozemsko. Nizozemská vláda se rozhodla omezit těžbu na svém poli Groningen, které je největším evropským polem s plynem.

Příležitost pro Gazprom

To bezprostředně znamená, že stoupne zájem o dodávky zemního plynu z Ruska. Ruský podnik Gazprom už teď pokrývá poptávku po plynu v Evropě z jedné třetiny.

Plynárenský gigant začal v pondělí testovat nový způsob prodeje zákazníkům. Kromě sjednaných dlouhodobých kontraktů nabídl i tendr. Ten je na 3 miliardy metrů krychlových plynu s dodávkou letos v zimě.

Tendr Gazpromu by mohl být reakcí na kritiku, podle které firma předražuje své dodávky do východní Evropy, kde prý zneužívá svého dominantního postavení. Země na jihu nebo západě Evropy můžou totiž kupovat i stlačený zemní plyn, který míří do přístavů například z Alžíru.

Gazprom prodává většinu plynu prostřednictvím dlouhodobých kontraktů, u kterých se cena odvíjí od ceny ropy a koše ropných produktů. Forma prodeje tendry je tedy velkou novinkou.

Průměrná cena Gazpromu na letošní rok je stanovena na 235 až 242 dolarů - tedy 5700 až 5900 korun za tisíc metrů krychlových.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme