Nizozemsko už nechce podpořit Řeky

Nizozemsko varovalo před mimořádnou schůzkou ministrů financí eurozóny Řeky, že nepodpoří další záchranný plán. Atény totiž pravděpodobně nevystačí s už schválenou pomocí 110 miliard eur. Aby Řecko pokrylo chod státu a splácelo své dluhy bude podle odhadů v příštích 3 letech potřebovat ještě 90 až 120 miliard eur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurozóna. (Ilustrační foto)

Eurozóna. (Ilustrační foto) | Foto: Evropská komise

Nizozemci Řekům vzkázali jasně: Bez splnění podmínek Mezinárodního měnového fondu a eurozóny, které jim už miliardy eur půjčily, nepočítejte s naší další podporou. Jde hlavně o provádění hospodářských reforem, výdajové škrty a privatizaci státních podniků.

Na první půjčce Řecku se odmítlo podílet Slovensko. Teď chce Řeky chytit pod krkem mnohem bohatší Nizozemsko, které ale nechce své peníze vydávat bez záruk, že Řekové ve své na smrt nemocné ekonomice něco změní.

„Pokud nebudou podmínky splněny, naše odpověď bude ne," prohlásil nizozemský ministr financí Jan Kees de Jager. Šéfové státních pokladen zemí euroskupiny budou o řecké finanční agónii jednat v Bruselu příští úterý.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme