Nizozemsko zavedlo další omezení pro nové členy EU

Dveře na svůj pracovní trh pro nás a další občany z nových členských zemí Evropské unie ještě více přivřelo Nizozemsko. Vláda ustoupila části parlamentu a schválila následující opatření - podnikatelé budou moci přijmout pracovníka z nových zemí, jen pokud na dané místo nezískají žádného Nizozemce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ulice Amsterodamu

ulice Amsterodamu | Foto: Jan Rosenauer

V oblastech s vysokou nezaměstnaností nebude přicházet v úvahu přijetí pracovní síly z nových zemí vůbec. Ještě koncem ledna přitom nizozemská vláda navrhovala omezit příchod pracovníků z nových zemí unie jen tehdy, pokud jejich počet během prvního roku po rozšíření překročí 22 tisíc osob.

Ekonomika eurozóny prožívá špatné časy

Její loňské tempo bylo nejpomalejší v celé historii Evropské měnové unie. Jak oznámil evropský statistický úřad Eurostat, ekonomika vzrostla jen o čtyři desetiny procenta. Nepříznivě se projevila především recese v Německu a minimální růst francouzského a italského hospodářství.

Letos ale ekonomové očekávají mírné zlepšení. Podle Davida Marka ze společnosti Patria Online by letos hospodářský růst zemí eurozóny mohl dosáhnout až dvou procent. "Růst by měl být tažen jak zahraniční poptávkou, kdy zejména hospodářský růst ve Spojených státech umožňuje výrazné zvyšování vývozů ze zemí eurozóny, tak oživením domácí poptávky, zejména spotřebitelské. A poslední průzkumy nálady podnikatelů v zemích eurozóny jsou také pozitivní, takže by se mohlo letos i více investovat."

Kateřina Pospíšilová, Marika Táborská, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme