Nizozemský expremiér radí vládě podpořit reformu eurozóny

Nizozemsko by nemělo zůstat ve vleku Německa a Francie v řešení krize eurozóny. Současné liberálně konzervativní vládě premiéra Marka Rutteho to radí bývalý šéf nizozemského kabinetu Wim Kok. V rozhovoru pro tisk se vyslovil pro větší hospodářskou a finanční integraci Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Emanuel Macoun

Nizozemsko musí sehrát vůdčí roli v diskusích o reformě eurozóny, prohlásil Wim Kok pro deník Financieele Dagblad. Jako premiér za levicovou Stranu práce vedl nizozemský kabinet 8 let od roku 1994.

Podle něj je nevyhnutelné, aby členské země eurozóny předaly více pravomocí koordinovat svou finanční a hospodářskou politiku Bruselu. Je také nutná hluboká diskuse o podmínkách vydávání společných eurodluhopisů.

Kok v listu Financieele Dagbad uvedl, že v této fázi je třeba využít mozkového potenciálu Nizozemců. Není třeba jít jen ve stopách Francie a Německa, ale nabízet i vlastní myšlenky a návrhy k řešení potíží v eurozóně.

Wim Kok není jediným bývalým premiérem, který volá po užším propojení ekonomik Unie. Také bývalý spolkový kancléř Helmut Kohl vzkázal současné kancléřce Merkelové, že by měla být velkorysejší a bojovat za užší evropskou integraci, kterou on sám vždy prosazoval.

Pavel Novák, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme