Nizozemský parlament schválil zpřísnění nedělního prodeje

Pomni, abys den sváteční světil. Tímto křesťanským přikázáním se řídila velká část nizozemských poslanců a senátorů, když schválili zpřísnění pravidel pro nedělní otevírací doby obchodů. Až začne zákon platit, budou muset mít skoro všechny obchody v neděli zavřeno. Výjimku dostanou jen turistické lokality, jako třeba centrum Amsterdamu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní třída

Hlavní třída | Foto: Jan Rosenauer

Obrat od liberálního přístupu přišel se změnou vlády, která chtěla zpřísnění pravidel nedělního prodeje. Odhlasovaly ho tři křesťanské strany a opoziční socialisté.

„Křesťané chtěli, aby se v neděli neobchodovalo z náboženských důvodů, socialisté si přáli, aby zaměstnanci nemuseli pracovat o víkendu,“ vysvětluje postoj politiků zpravodaj Pavel Novák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Novák o zpřísnění nedělního prodeje v Nizozemí.mp3

Hlavní vládní strana, liberální demokraté, sice hlasovala proti, ale na druhou stranu se nesnažila přesvědčit koaliční křesťanské strany, aby zákon nepřijímaly.

„Byla to úlitba vládní strany malé ultrakřesťanské straně, která má v parlamentu pouze dva poslance, kteří jsou ale potřební pro podporu menšinové vlády při hlasování o jiných zákonech,“ popisuje situaci v nizozemském parlamentu Novák.

Jedná se o jakousi záplatu v právním vakuu, které v Nizozemsku bylo. V neděli se dosud smělo obchodovat v turistických centrech měst.

„Některá města ale prohlašovala svá centra za turistickou destinaci, i když tam mnoho turistů nejezdilo,“ popisuje obcházení pravidel Novák.

Teď mohou tato města v neděli otevřít 12 krát za rok, například před Vánoci nebo v době zimních a letních výprodejů.

Reakce Nizozemců na zpřísnění pravidel se různí. „Někteří Nizozemci v internetových diskuzích odsuzují křesťanské strany za slepé uplatňování víry, jiní se křesťanských politiků zastávají, že jsou pro dobro lidí, aby nemuseli pracovat ve dni Bohem určeném pro odpočinek,“ dodává Pavel Novák.

Zda přinese zpřísnění nedělního prodeje větší účast Nizozemců na nedělních bohoslužbách není jisté. Co ale jisté je, že tento zákon platit bude.

Ondřej Himmer, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme