Nizozemský premiér o práci Čechů v EU

Zřejmě o možnosti práce Čechů v Evropské unii bude v Praze jednat nizozemský premiér Jan Peter Balkenende. Do Česka přijede jen několik dnů poté, co nizozemská vláda schválila tvrdší omezení pro přístup pracovníků z nových členských zemí. Setká s premiérem Vladimírem Špidlou, prezidentem Václavem Klausem a šéfy obou komor parlamentu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zedník

zedník | Foto: Oberlin College

Nizozemsko donedávna patřilo vedle Irska a Velké Británie k zemím evropské patnáctky, které nechtěly pro východoevropské žadatele o práci přechodné období.

Kabinet v Haagu však v pátek ustoupil obavám části parlamentu a schválil větší omezení. Tamní podnikatelé budou smět přijmout pracovníka z nových zemí, jen pokud nebudou moci na dané místo získat žádného domácího zaměstnance. V oblastech s vysokou nezaměstnaností nebude přicházet v úvahu přijetí pracovní síly vůbec.

Podle předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska je to nepříjemná změna ale snad ne definitivní. "Ty státy deklarovaly, že budou plně liberalizovat trh od 1.5. Teď změnily své stanovisko, pravděpodobně je to jejich obava ze zatížení jejich sociálního systému. Myslím si, že vláda bude intenzivně jednat a že přesvědčíme v dohledné době, že se nemusí českých pracovních sil obávat."

Markéta Kaclová, Ladislav Dvořák, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme