Nizozemský radikální politik vyzývá k referendu o vystoupení z eurozóny

Nizozemsko by mělo podle lídra radikální Strany za svobodu Geerta Wilderse opustit eurozónu. Je to první pokus některé z parlamentních stran v zemích platících eurem navrhnout návrat k národní měně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurové bankovky

Eurové bankovky | Foto: Fotobanka stock.xchng

Své názory Wilders opírá o analýzu britské konzultační firmy, podle které by bylo opuštění eura levnější než jeho další používání.

Zpráva britské firmy Lombard Street Research totiž říká, že návrat od eura ke guldenu by nizozemskou státní pokladnu přišel na 51 miliard eur. To ale podle Wilderse bude menší zlo než udržovat při životě euro.

Podle analýzy konzultační firmy může záchrana takových zemí jako Řecko, Itálie nebo Španělsko stát Nizozemské království v příštích třech letech až 125 miliard eur.

Wilders proto vyzval ostatní politické strany, aby podpořily jeho návrh na vypsání referenda o nahrazení eura starým guldenem. Ty ale přijaly jeho výzvu chladně.

Podle ministra financí Jana Keese de Jagera řada studií ukazuje, že odchod z eurozóny by byl daleko dražší. Ani opoziční socialisté a zelení nevidí znovuzavedení národní měny jako dobré řešení.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme