Nižší objem světové úrody pravděpodobně zvedne ceny potravin

Ještě před několika týdny obchodníci s komoditami očekávali rekordní úrodu, po vlně veder ve Spojených státech ale tamní ministerstvo zemědělství přistoupilo k nejprudšímu snížení odhadu úrody za posledních 25 let. Informuje o tom server Financial Times. Austrálii navíc opět sužují povodně, stejně jako Rusko. Velkou neúrodu čekají i čeští zemědělci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodně nejsilněji zasáhly Krymsk v jihozápadním Rusku, v celé zemi voda zabila nejméně 170 lidí

Povodně nejsilněji zasáhly Krymsk v jihozápadním Rusku, v celé zemi voda zabila nejméně 170 lidí | Zdroj: ČTK

Místo bohaté úrody, která měla ulevit vyčerpaným ekonomikám levnějšími potravinami, tak lze očekávat, že politici budou muset řešit další nárůst napětí.

Podle agrárního analytika Petra Havla ale světu třetí potravinová krize za posledních pět let nehrozí. Letošní prognózy, které nejsou z hlediska očekávaného objemu úrody optimistické, se prý ještě nepromítají do cen jako například v roce 2008.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o deváté na Rádiu Česko byl agrární analytik Petr Havel

„Krize jako taková asi těžko, ale samozřejmě nižší objem úrody v globálním měřítku a tedy skoro určitě vyšší ceny komodit,“ řekl ve Světě o deváté na Rádiu Česko.

V Česku se podle Havla očekává propad objemu produkce obilovin až ke 20 procentům, v Rusku hrozí snížení hektarových výnosů v některých místech až o 50 procent a ve Spojených státech jsou nejhorší stavy porostů kukuřice za posledních 20 let.

Zemědělce by při mimořádné nepřízni mohla odškodnit Evropská unie

Číst článek

Situace je méně nepříznivá u pšenice a rýže, tedy u obilovin, které jsou základní pro většinu nejchudších lidí světa. Kukuřicí a také sójou se však krmí domácí zvířata a vyrábí se z nich olej nebo biolíh.

Tomáš Pavlíček, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme