Nižší ztráty českého výrobce nanovláken jsou překvapením

Výsledky společnosti Pegas za čtvrté čtvrtletí loňského roku překvapily. Český výrobce nanovláken totiž vykázal čistou ztrátu na úrovni 1,26 milionu eur. Trh přitom očekával ztrátu o 1,5 milionu eur vyšší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spojité nanonitě

Spojité nanonitě | Foto: Nanocomp Technologies

Společnost je na tom tak o bezmála 7,4 milionu eur lépe než ve čtvrtém čtvrtletí roku 2008. Zároveň vedení Pegasu dnes oznámilo, že je produkční kapacita firmy pro letošní rok vyčerpána.

Přehrát

00:00 / 00:00

Informace o nižších ztrátách Pegasu ze Světa o osmé

Analytik společnosti Atlantik Finanční Trhy Petr Novák říká, že nanovláknový Pegas je pro investory rozhodně zajímavý. Ať už svým významným postavením na technologickém poli, či tím, že vykazuje zajímavé prozovní cashflow i přes tlak na marži v posledních letech a stíhá financovat své investiční výdaje.

Akcie Pegasu včera na pražské burze narozdíl od většiny titulů mírně ztrácely (-0,22). Podle Petra Nováka ale dnes tyto cenné papíry nečeká žádná změna: "Reakce bude absolutně neutrální, protože lístky na provozní úrovni byly plně v souladu s očekáváním trhu."

Výhledově se Novák obává mírně negativní reakce vzhledem k očekávanému poklesu výkonosti do 10% v roce 2010 na stejné kapacitě jako loni. Přesto se pokles výkonnosti čekal a tak podle Nováka nebude reakce trhu nijak výrazná.

Výsledky Pegasu v roce 2009 podle některých analytiků negativně ovlivnila slabá koruna. Česká měna nyní sice posiluje, ale podle Nováka nepůjde v případě Pegasu o výhodu. Společnost totiž vykazuje náklady v korunách: "Když to dělíte nižším kurzem koruna:euro, tak to pro ně má spíš negativní efekt."

Roman Chlupatý, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme