NKÚ: Česká exportní banka neoprávněně uvolnila úvěry za 8 miliard

Česká exportní banka poskytla úvěry v řádu miliard korun neoprávněně. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad. Problematické jsou úvěry za více než osm miliard korun. U poloviny z nich banka porušila zákon, druhou polovinu pak neschválila dozorčí rada banky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad

Nejvyšší kontrolní úřad | Foto: Tomáš Adamec

Navíc v sedmi z devíti případů mají dlužníci problém se splácením a pochybnosti vzbuzuje i výběr firem, řekl Radiožurnálu člen NKÚ Daniel Reisiegel.

„Ze 134 miliard korun tak 19 a půl miliardy, což je necelých 14 procent, získaly jen dvě firmy. Dokonce navíc u jedné z těchto společností bylo zjištěno, že vyplatila přes 40 procent prostředků z úvěru subdodavateli se sídlem v jednom z takzvaných daňových rájů. Je potom otázkou, jestli je pak ještě možné mluvit o podpoře českého exportu,“ řekl Reisiegel.

Kontroloři odhalili závažné chyby také u ministerstva financí, které je v exportní bance rozhodujícím akcionářem. Banka poskytuje úvěry a služby k podpoře českých vývozců.

Igor Maňour, Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme