‚Bez nedostatků.‘ Kontroloři neobjevili žádné nedostatky v hospodaření báňského úřadu

Český báňský úřad hospodařil s majetkem a peněžními prostředky státu podle platných právních předpisů. Vyplývá z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu za roky 2015 až 2018. Kontroloři prověřili vzorek peněz v objemu přes 983 milionů korun a majetek státu za více než 5,5 milionu korun. V pondělí to sdělil mluvčí kontrolního úřadu Václav Kešner.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad

Nejvyšší kontrolní úřad | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

„Kontrola neodhalila nedostatky, které by měly významný dopad na hospodárnost a účelnost nakládání s majetkem a peněžními prostředky státu. Český báňský úřad postupoval podle platných právních předpisů,“ uvedl mluvčí v tiskové zprávě.

Kontrolní hlášení a EET měly na výběr daní menší, ale dobrý vliv, hlásí kontroloři. Jaký byl, zatím neví

Číst článek

Kontroloři se zaměřili na to, jak báňský úřad plnil povinnosti související se správou úhrad z vydobytých nerostů a úhrad z dobývacích prostor, zabývali se ale i nakládáním s majetkem státu a dále náklady na provoz úřadu a investicemi.

Český báňský úřad je ústředním orgánem státní správy se sídlem v Praze. V jeho čele stojí předseda, kterého jmenuje a odvolává vláda. Českému báňskému úřadu je podřízeno osm obvodních báňských úřadů, se kterými dohromady tvoří soustavu orgánů státní báňské správy. Jejich činnost se řídí především zákonem o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě.

Dozor nad hornictvím

Státní báňská správa provádí především vrchní dozor, a to nad hornickou činností, činností prováděnou hornickým způsobem, požární ochranou v podzemí, dodržováním pracovních podmínek v hornických organizacích, nakládáním s výbušninami, nakládáním s těžebním odpadem, zajišťováním bezpečného stavu podzemních objektů.

Do působnosti orgánů státní báňské správy patří také například stanovování dobývacích prostorů, vydávání povolení/oprávnění k hornické činnosti, činnosti prováděné hornickým způsobem a k nakládání s výbušninami (v civilním sektoru), ověřování odborné způsobilosti a vydávání příslušných osvědčení a průkazů, vedení evidencí či správa úhrad z dobývacích prostor a z vydobytých nerostů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme