NKÚ: Desítky milionů z programu Phare jsou neodvratně pryč

Česko nenávratně přišlo o víc než 160 milionů korun z evropského fondu Phare. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad, který se zaměřil na využívání tohoto programu v letech 2000 až 2006.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

detail korunové mince

detail korunové mince | Foto: Česká národní banka

Podle šéfa úřadu Františka Dohnala udělal náš stát závažné chyby i v tom, že u řady projektů nedokázal vyhodnotit, jestli v dané oblasti přinesly nějaké zlepšení.

Nedostatky byly podle něj hlavně u vzdělávacích programů na podporu zaměstnanosti v pohraničí: "Proč vlastně ty projekty děláme?J estliže je to skutečně kvůli tomu, abychom například zlepšili situaci na trhu práce, tak bychom se měli zajímat o to, že když se na to vynaloží peníze, tak jestli se situace skutečně zlepšila, nebo jen některá firma pořídila nové výrobní provozy, do kterých stejně bude muset dovézt pracovníky ze zahraničí, poznamenal Dohnal.

Podle kontrolorů nese za chyby odpovědnost především ministerstvo pro místní rozvoj. To tvrdí, že kritika vychází z neznalosti dané problematiky.

Milan Kopp, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme