NKÚ: Dobře nehospodařily NBÚ, SUJB, ČSU a další

Nejvyšší kontrolní úřad dnes zveřejnil výsledky kontroly, při které se opětovně zaměřil na to, jak některé státní instituce nakládají s prostředky, které jim svěřil státní rozpočet. Kontrolní šetření nedopadlo dobře zejména pro Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Národní bezpečnostní úřad a Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

U Státního úřadu pro jadernou bezpečnost kontroloři zjistili problém se sestavením účetní závěrky z roku 2003. Ta nebyla podle člena kolegia NKÚ Jana Vedrala spolehlivým podkladem pro sestavení závěrečného účtu kapitoly státního rozpočtu. Celková nesprávnost v závěrečném účtu přesahuje podle NKÚ 620 miliónů korun.

Jiná instituce Národní bezpečnostní úřad neodváděl v letech 2001-2003 do státního rozpočtu veškeré příjmy dosažené v rámci svého hospodaření, čímž podle NKÚ porušil rozpočtovou kázeň. Zároveň tak měl zkreslovat o 15-38 procent údaje předkládané v návrhu státního závěrečného účtu.

Rozpočet bezpečnostního úřadu tak byl v položce běžných výdajů nadhodnocen v roce 2002 nejméně o 30 procent a v roce 2003 dokonce o 63 procent. Navíc podle kontrolorky Marie Hoškové neodpovídal skutečným potřebám bezpečnostního úřadu, které by byly v oblastech běžných výdajů výrazně nižší. NKÚ také poukazuje na nehospodárné nakládání se svěřenými financemi a problém s evidencí střeliva ochranné služby úřadu.

Český statistický úřad podle NKÚ neprovedl důkladně přípravnou fázi investičního projektu, výstavby nového sídla v Praze 10. Převzal nové sídlo v nižším stavebně-technickém standardu, než mohl a měl za cenu přesahující 800 miliónů korun. Nezávislý znalec objednaný NKÚ zjistil, že statistický úřad mohl zaplatit o 110 miliónů korun méně. Výsledky kontrol zatím neprojednala vláda. Napadené instituce ale v drtivé většině sestavují pro vládní kabinet zprávy, kde se chystají závěry NKÚ vyvrátit.

Markéta Kaclová, Jan Hrbáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme