‚Nevýznamné naplnění účelu.‘ Peníze na genderové audity nebyly správně využity, tvrdí kontrolní úřad

Dotace ze státního rozpočtu a Evropské unie, které v letech 2014 až 2021 směřovaly na snížení rozdílů mezi ženami a muži na trhu práce, svému účelu příliš neposloužily. V pondělí to oznámil Nejvyšší kontrolní úřad, který prověřoval peníze vynaložené na takzvané genderové audity. Ministerstvo práce a sociálních věcí podle něj nesledovalo skutečný přínos dotací.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena pracuje na počítači

Dotace, které směřovaly na snížení rozdílů mezi ženami a muži na trhu práce, svému účelu příliš neposloužily, tvrdí NKÚ (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Ministerstvo s některými závěry Nejvyššího kontrolního úřadu nesouhlasí, některé výtky již ale zohlednilo v kritériích nových projektů.

Nejvyšší kontrolní úřad prověřil využití dotací, poskytnutých z operačního programu Zaměstnanost 2014–2020 a spolufinancovaných ze státního rozpočtu. Zkontroloval čtrnáct projektů z celkem 68, objem prověřených peněz činil 40 milionů korun, sdělila mluvčí kontrolního úřadu Hana Kadečková.

Úřad zjistil, že dotace přispěly k naplnění účelu jen nevýznamně: pouze osm procent z kontrolovaného objemu peněz naplnilo účel ve všech klíčových otázkách. V zavádění konkrétních opatření po skončeném auditu pokračovalo za finanční podpory z operačního programu jen čtrnáct procent organizací.

„Ministerstvo práce a sociálních věcí nesledovalo skutečný přínos dotací a podmínky pro nakládání s nimi nastavilo tak, že příjemci mohli peníze čerpat, aniž by bylo zřejmé, jakých cílů chtějí dosáhnout. U čtyř projektů úřad zjistil nezpůsobilé výdaje v souhrnné výši 1,6 milionu korun,“ konstatoval kontrolní úřad.

Dodatečná kontrola

Ministerstvo práce na webu uvedlo, že s některými nálezy kontrolorů nesouhlasí. Většina podpořených projektů podle něj ovlivnila reálné změny v otázce rovného postavení mužů a žen na trhu práce. „Kontrolovaný projekt již ale skončil a kritéria nového projektu jsou nastavena jinak,“ zdůraznilo.

Odmítání genderových kvót pramení z toho, že o nich ve skutečnosti moc nevíme, míní právnička Homfray

Číst článek

Nejvyšší kontrolní úřad podle něj nezjistil žádné systémové chyby ani porušení právních předpisů ze strany ministerstva práce a sociálních věcí.

„Řadu uvedených praktických výtek MPSV samo reflektuje a v rámci podpory v novém programovém období jsou již většinou zohledněny především zpřesněním zaměření výzev, zvyšováním nároků na měření dopadů projektů, a tím i posilováním účelného a efektivního nakládání se zdroji ze státního rozpočtu i EU,“ sdělilo ministerstvo.

U projektů, u nichž úřad zpochybnil vynaložené výdaje, provede ministerstvo dodatečnou hloubkovou kontrolu.

Účelem podpory bylo mimo jiné snížit rozdíly v odměňování a riziko obtěžování na pracovišti, omezit nerovný přístup k pracovním pozicím (tzv. skleněný strop) nebo usnadnit slučitelnost pracovního a soukromého života.

Z kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu však vyplynulo, že projekty směřovaly převážně pouze k informovanosti o problematice rovnosti žen a mužů a u některých zaměstnavatelů k vytvoření interních předpisů.

Genderové nerovnosti

Nejvyšší kontrolní úřad také zjistil, že ministerstvo práce a sociálních věcí schvalovalo žádosti o podporu, přestože neznalo totožnost auditované organizace. Týkalo se to 54 procent organizací z vybraného vzorku projektů.

Stereotypy jsou neviditelné kvóty. My je potřebujeme viditelné a pro ženy, tvrdí socioložka Jarkovská

Číst článek

V jedenácti procentech případů navíc byla auditována zcela jiná organizace, než byla uvedena v žádosti o podporu. Ministerstvo podle kontrolního úřadu také poskytovalo maximální výši dotace na genderové audity bez ohledu na skutečně odvedený rozsah práce.

Vzdělávání, které ministerstvo proplatilo, také v řadě případů nesouviselo s genderovou problematikou, uvedli kontroloři. Někdy nebylo pro konkrétní zaměstnance potřebné a využitelné. Kontrolní úřad poukázal na příklad stavební společnosti s deseti zaměstnanci, z nichž pět vykonávalo dělnické nebo technické profese.

Firma uspořádala v průběhu dvou let 19 školení za celkem 503 tisíc korun i na témata jako prezentační dovednosti, sebeřízení, time management nebo stres a jeho odstraňování.

Zpráva Světového ekonomického fóra za rok 2022 konstatuje, že v Česku i přes řadu opatření přetrvávají genderové nerovnosti, které zasahují do všech oblastí společenského života, připomněla mluvčí Kadečková. Ve srovnání 35 evropských zemí obsadila Praha 29. místo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme