NKÚ kritizuje hospodaření na silnicích a dálnicích

Při opravách silnic se plýtvá státními penězi. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad. Zakázky se přidělují nehospodárně, dochází k dodatečnému navyšování nasmlouvaných cen a prodlužují se termíny dokončení staveb. Ročně se tak může utratit navíc až 700 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Podle prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Lubomíra Voleníka je nutné zavést v celém systému jasnou koncepci. "Týká se to, aby když už jsou ty určité podprogramy nebo programy nastaveny, tak aby se do nich necpaly různé konkrétní investiční akce ad hoc, jak to koho napadne, ale skutečně se respektovaly ty cíle, které jsou těmi podprogramy sledovány, což si myslím, že je jedna ze zásadních věcí do budoucna, která by mohla státu ušetřit nejenom milióny, ale myslím si i miliardy korun, z hlediska dlouhodobého výhledu."

Silničáři zpřísní v reakci na zprávu NKÚ systém zadávání veřejných zakázek. Ředitel Vladimír Vorel ale nesouhlasí s výtkou, že k opravám nejsou vybírány ty nejpotřebnější úseky. "Změřit to, který úsek je nejhorší, je svým způsobem problematické. My zavádíme pořadníky závadnosti mostů, provádíme měření měřícími vozy, abychom zjistili ty nejhorší úseky vozovek, které potřebují opravu, abychom vybírali co nejoptimálněji a s nejmenším prvkem subjektivismu."

Při opravách silnic se plýtvá státními penězi. Většina původně dohodnutých termínů se nedodržuje, stavby se prodlužují a prodražují. Podle Jiřího Adámka z Nejvyššího kontrolního úřadu tak stát ročně vyhodí 700 milionů korun. "Když to vztáhneme na celý ten podprogram, který se týká oprav a rekonstrukcí silniční sítě, tak můžeme říci, že těch 12 procent prezentuje číslo někde kolem 700 miliónů korun. Já se domnívám, že to prezentuje zhruba kolem 40, 45 průměrných akcí, které se v rámci toho programu vyskytují. Jinými slovy, mohlo být do toho programu zařazeno dalších 40-45 akcí."

Markéta Kaclová, Lenka Šumová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme