NKÚ: Ministerstvo chybovalo při dotování výroby biopaliv

Závažných chyb se dopouštělo ministerstvo zemědělství v přidělování státních dotací do oblasti výroby biopaliv. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad. Proinvestované tři miliardy korun nebyly podle něj využity efektivně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Ministerstvo nestanovilo jasné priority dotačního programu, říká člen NKÚ Josef Pohl. Podle něj ministerstvo zemědělství od žadatelů o státní peníze nechtělo podrobné podklady nutné k rozhodnutí, zda mají na státní peníze nárok.

Například v první polovině 90. let ministerstvo více než 770 milióny dotovalo celkem 20 subjektů. V době ukončení kontroly jich ale bionaftu vyrábělo jen deset. "Stát celkem do této problematiky investoval asi tři miliardy a my se nedomníváme, že byly ekonomicky využity," potvrdil Pohl.

Mluvčí ministerstva zemědělství Martin Severa ale zjištění NKÚ odmítá. "Kdyby ministerstvo mělo jen částečnou pochybnost o tom, že výstavba a investice do bioprogramu nejsou transparentní, tak by žádné dotace neposkytlo," tvrdí Severa. NKÚ podle něj průkazně nedoložil jejich opodstatněnost svých závěrů.

Nejvyšší kontrolní úřad doporučuje, aby vláda přehodnotila celý systém přidělování dotací do biopaliv. Kabinet se má jeho závěry zabývat na příštím zasedání.

Pavla Dluhoschová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme